de roos en de liefde

Als je werkelijk wilt beseffen wat liefde is, vergeet liefde dan maar en denk aan meditatie.
Als je rozen in je tuin wilt hebben, vergeet de rozen dan, maar zorg voor de rozenstruik. Geef die voedsel, begiet haar, zorg ervoor dat ze de juiste hoeveelheid zon krijgt en water. Als je overal voor gezorgd hebt, dan komen de rozen gegarandeerd op de juiste tijd. Je kunt ze niet vroeger tevoorschijn halen, je kunt ze niet dwingen eerder open te gaan, en je kunt een roos niet vragen volmaakter te zijn. Heb je ooit een roos gezien die niet perfect is? Wat wil je nog meer? Iedere roos is perfect als enige in zijn soort. Dansend in de wind, in de regen, in de zon... kun je de enorme pracht niet zien, de absolute vreugde? Een kleine doodgewone roos heeft de uitstraling van de verborgen pracht van het bestaan.
Liefde is een roos in je wezen. Bereid je wezen toch voor; verdrijf de duisternis en de onbewustheid. Word meer en meer alert en bewust, dan komt de liefde op eigen gelegenheid, op haar eigen tijd. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken. En steeds wanneer ze komt, is ze volmaakt.

Jij en de liefde kunnen niet tegelijkertijd bestaan. Er is geen bestaan naast elkaar mogelijk: Of jij of de liefde, je kunt kiezen. Als jij bereid bent te verdwijnen, op te lossen en te versmelten waarbij enkel onvermengd bewustzijn overblijft, ontbloeit de liefde. Je kunt haar niet vervolmaken, want jij zult dan niet aanwezig zijn. En er is om te beginnen al helemaal geen vervolmaking nodig. Ze komt altijd volmaakt. Maar liefde is een van die woorden die door iedereen gebezigd en door niemand begrepen worden.

Osho

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS