muren en de Getuige

Het voelt alsof de muur binnen in mij sterker en sterker wordt naarmate ik me er meer bewust van ben.....

Allereerst moet je begrijpen dat de muur niet sterker wordt; het is enkel dat je bewustzijn helderder wordt. Er is helemaal geen reden waarom de muur sterker zou worden als je bewuster wordt. Het is gewoon net als wanneer je het licht in een donker huis brengt, dat je het spinrag en de spinnen gaat zien - niet dat zij plotseling zijn ontstaan doordat je licht binnengebracht hebt. Ze hebben er altijd gezeten; het komt juist doordat je ze gewaar wordt, doordat je opmerkzaam wordt. Jouw groeiende gewaarwording onthult de aanwezigheid van je gevangenismuren.
Maar het zijn geen echte muren, ze zijn alleen maar van gedachten. Daarom kunnen ze je niet tegenhouden.

Als je daarmee gaat vechten, is er geen oplossing; vroeg of laat raak je vermoeid, aan banden gelegd, ontdek je dat je gezonde verstand je in de steek laat. Maar als je een goede methode gebruikt, krijg je in plaats van een instorting een doorbraak. En alleen getuige te zijn van alles wat je voelt dat je omringt, is de juiste methode - niet vechten, niet oordelen, niet veroordelen. Blijf enkel maar zwijgzaam en stil, zuiver getuige zijn van wat er allemaal is.
Dit is haast een wonder. Als je getuige kunt zijn, zul je er verwonderd van staan te kijken dat de sterke muur dunner wordt, de menigte uiteenstuift; langzaam maar zeker zie je deuren en openingen waardoor je eruit kunt.
Maar je hoeft er niet uit te gaan. Blijf waar je bent. Ga enkel door met getuige zijn. Naarmate je getuige zijn scherper wordt, wordt de muur die je omringt zwakker. Op de dag dat je getuige zijn volmaakt is, ontdek je dat er geen muur geweest is, dat niets je omringt, dat de hele hemel tot je beschikking staat. Liever dan tegen gedachten te vechten, liever dan tegen verkeerde conditioneringen te vechten, word enkel maar een zuivere getuige. Door te vechten kun je niet winnen. Zonder te vechten is de overwinning aan jou.


Osho

 
Ja, wat ik mis in deze analyse is het stuk van inzicht, het tot begrip komen.
Die muur verdwijnt niet zomaar. Je moet als t ware inzicht krijgen in die muur.
Het is helemaal waar wat hij zegt, hoe intenser het Bewustzijn inwerkt hoe meer die muur zichtbaar en voelbaar wordt. Je kunt er niet meer omheen. Je kunt er ook niet doorheen door bv te vechten. Maar op zich ook het vechten kan geobserveerd worden en doorvoeld worden van waaruit je vecht. Bepaalde thema's gaan steeds meer drukken als je Bewustzijn toelaat. Je staat in het Licht. Alles staat in het Licht en dat is heel pijnlijk, dat is heel confronterend. Je kunt niet meer vluchten. Het schrijnt.
En ja, juist dan komen de mogelijkheden dat de betekenis van die muur zichtbaar mag worden, het teken in het thema wat gezien doorZien wil worden. En als je het Ziet, echt Ziet, verdwijnt de muur, komt de doorbraak.

lieve warme groet Kagib 6.gif

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS