oud en nieuw

Waarom klampt men zich vast aan het oude? Waarom is men bang voor het nieuwe?
Daar is een natuurlijke reden voor. Met het oude ben je efficiënt, met het nieuwe onhandig. Met het oude weet je wat je moet doen, met het nieuwe moet je van voren af aan beginnen. Met het nieuwe begin je het gevoel te krijgen dat je onwetend bent. Met het oude weet je wat je moet doen: je hebt iets steeds weer gedaan, je kunt het automatisch doen, je hebt er geen bewustzijn voor nodig. Met het nieuwe moet je wel alert zijn, anders kan er misschien iets mis gaan.
Is het je niet opgevallen? Als je leert autorijden, ben je heel alert. Zogauw je het geleerd hebt, ben je er niet meer mee bezig. Je zingt een liedje, je luistert naar de radio, je praat met je vriend of je denkt aan van alles en nog wat, terwijl je gewoon als een robot automatisch door blijft rijden. Jij bent niet nodig. Je doet het oude automatisch, uit gewoonte.

Daarom brengt het nieuwe angst met zich mee. Daarom hebben kinderen de capaciteit om te leren. Naarmate je ouder wordt, neemt de capaciteit om te leren af. Het is heel moeilijk om een oude hond nieuwe trucjes te leren. Hij doet steeds opnieuw dezelfde trucjes, de trucjes die hij kent.  Alleen met het nieuwe is er leven. Enkel en alleen met het nieuwe is er leven. Het leven moet fris zijn. Blijf iemand die leert, word nooit iemand die weet. Open blijven, nooit gesloten worden. Onwetend blijven, de kennis die zich ophoopt overboord blijven gooien... automatisch, als vanzelf. Elke dag, elk moment jezelf bevrijden van alles wat je hebt geweten en weer een kind worden. Als een kind zo onschuldig worden, is de manier om te leven en overvloedig te leven.

Osho

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS