altijd maar jakkeren

Waarom loop ik altijd zo te jakkeren? Is er iets dat ik niet wil zien?

Daarin sta je niet alleen; bijna iedereen loopt zo snel als hij maar kan van zichzelf weg. En de moeilijkheid is, dat je niet van jezelf weg kúnt lopen. Waar je ook naartoe gaat, ben je jezelf.
De angst is: jezelf te kennen. Het is de grootste angst op de wereld. Het komt doordat je er van iedereen om futiliteiten zo duchtig van langs hebt gekregen - om de geringste fouten die volkomen menselijk zijn - dat je bang bent geworden voor jezelf. Je weet dat je niet de moeite waard bent.
Dat denkbeeld - dat je nergens recht op hebt, dat je volslagen waardeloos bent - is heel diep in je onbewuste doorgedrongen. Vanzelfsprekend is het dan het beste van jezelf weg te lopen. Iedereen doet dit op een andere manier: de een jakkert achter geld aan, de ander jakkert achter macht aan, weer een ander holt achter respect aan, weer een ander holt achter deugd aan, achter heiligheid aan.

Maar als je het op de keper beschouwt, hollen ze niet ergens naartoe, ze hollen ergens voor weg. Dit is enkel een voorwendsel, dat iemand als een bezetene achter geld aanholt; hij leidt zichzelf en de hele wereld om de tuin. De werkelijkheid is dat geld hem een goed excuus geeft om erachteraan te hollen, dat dit het feit verbergt dat hij voor zichzelf op de loop is. Daardoor komt hij, als hij geld bijeengaart, op een punt van geweldige wanhoop en verdriet. Wat is er gebeurd? Dat was zijn doel, hij heeft het bereikt - hij zou de gelukkigste man op de wereld moeten zijn.
Maar mensen met succes zijn niet de gelukkigste mensen ter wereld, ze zijn de meest ongelukkige. Wat is hun verdriet? Hun verdriet is dat hun hele inspanning voor niets is geweest. Nu kunnen ze nergens meer achteraan jakkeren, en opeens komen ze zichzelf tegen. Op de hoogste piek van hun succes ontmoeten zij niemand anders dan zichzelf. Eigenaardig genoeg is dit de persoon waarvoor ze zijn weggelopen.

Osho

Ja, dit is echt de toonzetting van Osho vaak, dingen uitvergroten, dingen zwart/wit maken. Het is tuurlijk allemaal veel subtieler en heeft veel meer dimensies.
Op zich zijn we wel geprogammeerd maar dat hoeft nog niet eens door angst te zijn, of het waardeloos voelen. Het is gewoon het programma dat jachtig is, dat stress veroorzaakt, zo is de hele maatschappij hier ingedeeld. Tijd is geld. Efficiency, alles zo snel mogelijk. Mensen raken daardoor vaker wel in n kramp, maar ja, het is nu eenmaal zo. Als je gaat protesteren wordt je ontslagen, en er zijn heel veel anderen die jouw plek in willen nemen.
Grootste probleem is, we zijn onbewust. En als je onbewust bent, kun je makkelijk gemanipuleerd worden, heen en weer gegooid worden.
Daarom is dat het allerbelangrijkste, bewustwording. Pas met bewustwording kan ware verandering komen.

Mbt geld, hoeft tuurlijk ook niet zo te zijn, dat t een vlucht is, er zijn er genoeg die er heerlijk van kunnen genieten. T wordt alleen lastig als t weggenomen wordt hihihi Maar t ware geluk zal zo nooit gevonden worden. Innerlijke rijkdom maakt waarlijk vrij, en dan kan er nog genoten worden van n stuk luxe, maar zonder afhankelijkheid.

lieve warme groet Kagib

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN