niet weglopen

Je kunt niet van jezelf weglopen.
Je moet daarentegen dichter tot jezelf komen, dieper in je wezen ingaan om los te komen van alle afkeurende stemmen die door iedereen die je in je leven gekend hebt, op jou zijn overgedragen. Ouders, echtgenoot, vrouw, buren, leraren, vrienden en vijanden, iedereen wijst op iets dat niet deugt in je.
Als je dit probeert te begrijpen, zul je heel vreemd staan te kijken. Precies zoals anderen jou hebben veroordeeld, zo veroordeel jij anderen; het is een volkomen wederzijdse samenzwering. Net zoals je ouders jou nooit hebben geaccepteerd als een wezen van enige waarde, zo behandel jij ook je eigen kinderen, zonder je er ooit van bewust te worden dat iedereen is wat hij is; dat hij niet anders kan zijn. Hij kan doen alsof hij anders is, hij kan hypocriet zijn, maar in waarheid zal hij altijd zichzelf blijven.

Jouw weglopen is niets anders dan het scheppen van meer hypocrisie, meer maskers waarachter je jezelf volkomen kunt verbergen voor de ogen van iedereen. Je kunt er misschien in slagen jezelf voor anderen verborgen te houden, maar hoe kun je erin slagen je voor jezelf te verbergen?
Dat is een van de redenen waarom de mensen ook bang zijn om alleen te zijn; zij willen een menigte, ze willen altijd mensen om zich heen hebben, ze willen vrienden. Het is voor mensen heel moeilijk om stil en vredig in afzondering te zijn. De oorzaak daarvan is dat je in afzondering met jezelf alleen overblijft - en je hebt de dwaze ideeën aanvaard dat je een lelijkerd bent, dat je zinnelijk bent, dat je wellustig bent, dat je hebzuchtig bent, dat je gewelddadig bent; er is niets aan jou dat kan worden gewaardeerd.

Osho

Dit is wel zeker waar dat dit vaak voorkomt, dat onderdrukking zich voortzet. Zolang het onbewust is, er niets aan gedaan is wordt het geprojecteerd naar de ander, naar de wereld om je heen. Je gaat dan precies hetzelfde doen waar je je tegen afgezet hebt.
Zo zijn er heel veel vicieuze cirkels. Die vicieuze cirkels kunnen pas doorbroken worden, weer door bewustwording. Daarom kun je ook zoveel leren uit je reactie op mensen op situaties om je heen. Hoe je daarop reageert heeft vaker meer met jou te maken dan die mens of die situatie. Als hierin emotionele heftige reacties zijn. Daarom kan iedereen groeien, veranderen als hij/zij die intentie heeft. Die emotionele reactie niet vanzelfsprekend achten maar onderzoeken wat de betekenis hiervan is.

En  ja, zeker waar, als je vlucht voor  jezelf ben je heel bang om geconfronteerd te worden met jezelf, om bij jezelf te zijn, alleen nog maar jezelf te hebben. Want dan heb je niets of niemand meer om te projecteren. Dan kun je niet meer het probleem buiten jezelf plaatsen, en dan gaan er heel veel stemmetjes spreken. Kan heel vruchtbaar zijn, dan die stemmetjes te gaan onderzoeken. Maar t is ook heel vruchtbaar om juist in interactie tot inzichten en begrip te komen tot bewustwording.

lieve warme groet Kagib

Reacties

Unknown zei…
Prachtig lieve Karel, dank je
Kagib zei…
Graag gedeeld lieve Jeltje, dank je wel. Fijn weekend voor jou. :)

liefs Karel

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN