vertrouwen

Sinds ik meer en meer vertrouwen in het bestaan kon gaan stellen, verloopt alles zo gemakkelijk, zo mild, zo fantastisch....

Het verschijnsel vertrouwen moet je een beetje duidelijker begrijpen.
Ten eerste moet vertrouwen onvoorwaardelijk zijn, niet enkel dat de natuur in je behoeften blijft voorzien, dat het bestaan je hulp blijft bieden, je bijstaat... Wat nu als het je niet bijstaat? wat nu als het belemmeringen op je pad creëert? dan verdwijnt je vertrouwen. Dit vertrouwen is niet erg authentiek.
Nog iets om te onthouden: vertrouwen in het bestaan kan alleen echt zijn, als je op jezelf vertrouwt, omdat jij de dichtsbijzijnde ervaring van het bestaan bent. Bovendien, wanneer de dingen goed verlopen, heb je vertrouwen; wanneer de dingen niet goed verlopen, begint het vertrouwen te verdwijnen.

Het fundamentele vertrouwen moet niet in het bestaan zijn, het moet in je binnenste zitten. Jij moet leren bewuster en alerter te worden, om jezelf te vertrouwen. Vertrouw je jezelf? Als je jezelf vertrouwt, kan dat niet om een of andere bepaalde reden zijn. Dat is dan onvoorwaardelijk vertrouwen. En uit dat onvoorwaardelijke vertrouwen groeien dan een boel takken: je wordt een kolossale boom met machtig gebladerte.
Dan vertrouw je liefde, vertrouw je de waarheid, vertrouw je goddelijkheid, vertrouw je schoonheid; je vertrouwt eenvoudig omdat je hart vol vertrouwen is, en er zelfs geen schaduw van wantrouwen bestaat. Zelfs al wil je wantrouwen, dan kun je het niet. Alleen als je niet kunt wantrouwen, zelfs niet al wil je het, dan ben je tot de kern van je wezen doorgedrongen, van waaruit het vertrouwen in het bestaan, in het leven, in mensen ontstaat.

Osho

Is zeker belangrijk wat hij hier aanduidt.
Het is tweeledig. Aan de ene kant ontstaat disharmonie, tegenslagen, ziekte, ontslag, alle ellende die over je heen komt omdat je binnenin niet in harmonie bent. Omdat er iets gezien wil worden wat je nog niet gezien hebt. Iets is nog in het duister wat in het Licht wil komen. Dat gaat meestal via conflict, disharmonie.
Maar, er is ook nog een ander aspect. Het aspect van beproeving, toetsing. Hoe sterk sta je in je vertrouwen. Hoezeer is gegrond wat in je wakker geworden is?
Als jij Weet dat wat nu is Waarheid is dat je in de Waarheid bent, daarin gegrond bent, dan kan niets of niemand je daar meer vanaf brengen. Al stort alles in, wat je doet, krijg je tegenslag op tegenslag. Maar als je Weet kun je dit alles in gelijkmoedigheid ontvangen, doorstaan, staan in vertrouwen in Waarheid, alles aangaan ingaan.

Jij Weet zelf of wat op je Pad komt die beproeving is, een toetsing, of dat er iets in jou zichtbaar wil worden, in het Licht wil komen.
Dat is jouw verantwoordelijkheid.

lieve warme groet Kagib

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS