meditatief



De eenzame boom in het brede groene grasperk vormde het middelpunt van de kleine wereld die het bos, het huis en het meertje omvatte; het was of heel het omliggende gebied naar die hoge boom met zijn brede kroon toe stroomde. Hij moet al heel oud geweest zijn, maar hij was zo fris alsof hij pas was opgekomen; er zaten haast geen dode takken aan en zijn bladeren waren smetteloos en glinsterden in het ochtendlicht.
Omdat hij alleen stond, leek alles op hem af te komen. Herten en fazanten, konijnen en runderen verzamelden zich in zijn schaduw, vooral midden op de dag. De symmetrische schoonheid van die boom gaf vorm aan de lucht, en in het vroege morgenlicht leek het alsof de boom het enige was dat leefde. Van het bos af gezien leek de boom ver weg, maar vanaf de boom leken het bos, het huis en zelfs de lucht dichtbij - je had vaak het idee dat je voorbij drijvende wolken kon aanraken.

Het doel van meditatie is gelegen in het mediteren zelf. Iets nastreven door middel van meditatie en de toestand die uit mediteren ontstaat, betekent resultaten behalen; en iets wat je behaald hebt, gaat ook weer verloren. Een resultaat nastreven is het bestendigen van iets wat je zelf geprojecteerd hebt; een resultaat, hoe verweven ook, is een projectie vanuit begeerte. Meditatie als een middel om ergens te komen, om iets te bereiken, iets te ontdekken, betekent alleen maar dat degene die mediteert meer gewicht krijgt. Degene die mediteert is gelijk aan de meditatie; mediteren is inzicht krijgen in degene die mediteert.

Krishnamurti

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN