oorlog en vrede 3

Zo wordt het hoogste aanleiding tot de afschuwelijkste misverstanden en uit deze misverstanden komen de angsten, de wandaden en de dwalingen voort. Hij werpt de gouden appel voor het eeuwige leven op deze aarde in de doolhof der verschrikkingen. Als de bliksem flitst van de ene kant des hemels naar de andere, zo zal hij zijn in zijn komst. 'Ik zeg u: in die nacht zullen er twee in één bed zijn, de een zal achtergelaten, de andere zal aangenomen worden. Hij zegt: ik ben daarvan de oorzaak. Ik ben het, die vuur geworpen heeft. Hij zegt niet: het is mijn schuld of iets dergelijks. Hij zegt: ik heb het gedaan.

Want als de mens enig vermoeden krijgt van de hoge waarde van het leven, het licht van het leven, het goddelijke leven en hij begint ernaar op te klimmen, wat zal er dan gebeuren? Al het dierlijke gevoelt zich door die mens aangetast en geërgerd. Er wordt op onvoorziene wijze ingegrepen in de animale regelmaat. De aardse gang van zaken wordt onderbroken. De mens is opeens niet meer een natuurverschijnsel in de dagelijkse zin. Geen tweebenig dier. Zijn natuur wordt doorkruist in haar horizontale beweging door de kracht der loodrechte. De algemene formule deugt voor hem niet meer. Alles wordt anders. De vastheid die de aarde kan bieden komt op losse schroeven te staan. De wet der aarde, de moraal der aarde, de ethiek der aarde, de waarheid der aarde.
Wat een onrust, wat een angst. Dan gaan de machtsverhoudingen caricaturale vormen aannemen. Een enkele mens kan een granieten muur om zich oprichten, een muur van bezit, van machtsmiddelen en een vesting opbouwen. Als een dief in huis dringt, wat doet hij dan? Een rover in zijn huis? Wel, hij slaat hem dood, hij vernietigt hem, hij laat hem opbergen en wil niets meer met hem te maken hebben.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://media.putfile.com/B-oorlog-en-vrede-3

http://www.megaupload.com/?d=VPA4V8RL

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN