oorlog en vrede afsluiting

O mens, waar is uw overwinning. U hebt u de moed laten ontroven tot strijd, ge hebt het zwaard afgewezen dat Hij u heeft geschonken. Ge hebt de vijand niet ontdekt die in uw eigen binnenste schaduwrijk woont en die ge hebt te vernietigen en te onderwerpen, wat van oneindig veel groter belang is dan het vervolgen van uiterlijke vijanden. Jezus geeft u het zwaard om de grootste en niets ontziende vijand te onderwerpen die er voor u bestaat: gemakzucht, angst, onze eeuwige vermoeidheid en onze machtswellust. De vijand die zich juist zo spoedig laat verleiden om zich op de naaste te werpen en die het altijd heeft over een vrede nadat de volkeren elkander weer dodelijke en afschuwelijke wonden hebben toegebracht. Een futloze vrede die helemaal geen vrede is maar een toestand die machteloze haat verbergt.

Met het zwaard van uw moed en uw vastbeslotenheid zult ge de vijand in u zelf leren overwinnen en ge behoeft niet bang te zijn dat hij zich niet aan u voor zal doen. In woede, in verbittering, in vernedering, in afschuw, in verraad, in het ogenschijnlijk lieflijke gebaar waarmede hij u de 'plooien uit de peluw strijkt'. Het zwaard zal een zinnebeeld van uw vrede worden, geen zoetelijke vervelende vrede waarin spleen en de vermoeidheid zegevieren, maar een vrede, waarin ge met uw zwaard onderwerping gebiedt aan de horden die u onder de voet willen lopen. De vrede die ge zult bevechten in u zelf, zal die zijn die de opstandelingen en oproermakers in uw eigen hart u zullen komen aanbieden omdat zij tot in hun merg en gebeente overwonnen zijn.

Heb geen vrees voor welk gericht ook. Noch het gericht der mensen en der wereld, noch het gericht Gods, het laatste gericht, behoeft u in uw moed te doen wankelen. Want er is een laatste gericht, werkelijk het allerlaatste, dat is wanneer de dag van de grote vrede in uw ziel is aangebroken en alle bedreiging en angstaanjaging door welke mond ook uitgesproken, voor alle eeuwigheid het zwijgen is opgelegd.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://media.putfile.com/B-oorlog-en-vrede-afsluiting

http://www.megaupload.com/?d=NW43F065

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN