het lijkt(t) 1

Jezus zeide: Wie de wereld heeft gekend, heeft een lijk gevonden; en wie een lijk heeft gevonden, hem is de wereld niet waardig.


Jezus werpt een smaad en een hoon op de wereld. Het is van een bijna grondeloos pessimisme tov de verwachtingen, betreffende beschaving en vooruitgang. Eén ding is zeker: hij bedriegt de mensen niet met utopieën en leuzen aangaande de wording der wereld. Het is waar: de wereld is een smaad en een laster. Zij behoort tot het rijk van de dood, de ontbinding en de genadeloze omzetting en eeuwige verwording. Miljarden mensen sterven in een ononderbroken kringloop van geboorte en dood. Een mens die de wereld als zodanig heeft ervaren en achter de coulissen van het 'schouwtoneel' heeft gezien, kan niet tot het inzicht komen dat er een God is die de wereld regeert. God heerst niet in een lijk.

Niettemin, om het te kunnen zien en te kunnen zeggen moeten we een inzicht hebben in een leven boven deze wereld, een rijk dat niet van deze wereld is. Door en in dat leven krijgt het onze een meer volkomen vorm dan alleen het aardse bestaan. Want in alle vergankelijke vormen is een onvergankelijkheid aanwezig, die maakt dat er aan alle ontbinding een blijvende wetmatigheid ten grondslag ligt, waarin een verborgen ordening werkzaam is. Deze ordening wordt door de mens als onvergankelijk ervaren omdat hij daarin geen deel heeft aan de dood der wereld. Deze onsterfelijke ordening is niet met onze uiterlijke zinnen waar te nemen en kan iemand alleen beleven indien hij de grenzen der vernietiging in zich zelf is overgeschreden. Daarin ligt het afscheid van de wereld, hoewel hij in de wereld leeft. Het generzijds dezer wereld is hetzelfde als het generzijds der ziel. Het is te ervaren als een innerlijk onuitroeibaar ontkiemend leven, waardoor de mens juist het vergaan en de dood dezer wereld doorziet.
Opdat zich dit ontkiemende, blijvende leven kan ontwikkelen is het van het hoogste belang dat wij ons op dat hogere, lichte en geestelijke leven gaan voorbereiden. Deze voorbereiding ligt in het inzicht dat de wereld in ontbinding is waardoor het ons mogelijk wordt zich bewust te worden wat niet in dit werelds proces is opgenomen: nl het rijk waar de dood niet heerst.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=A0HM1688

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS