familie 3

De gang der bewustzijnsontwikkeling in mens en mensheid is buitengewoon tragisch. Welk een strijd, welk een onmenselijke opstandigheden en revoluties zijn er ontketend geworden voor de vrijheid van het bewustzijn, voor de leuzen die met vrijheid en zelfstandigheid, met autarkie en nationalisme, met de machten der ideologieën te maken hadden. Het is niet alleen de strijd om de macht en het bezit, of de strijd der geslachten, maar ook vooral de rusteloze drang in de mensen naar zelfwording en bewustwording, naar meer licht en meer liefde, naar inzicht en kennis, waar die dan ook in culmineert en hoe vele dwalingen er ook begaan zijn.

In de heldenmythen wordt ons de niets ontziende krijg geschilderd der overwinning van de machtige vreesaanjagende godinnen en moeders en de niet minder schrikbarende vader-goden. Welke gevaren en verstrikkende banden bedreigen de mens die hier op de wereld wordt geboren. De machten van de chaos nemen hem op, de aardemachten vormen voor hem een veilige schoot opdat hij al bij zijn geboorte aan deze aarde zal toevertrouwd worden.
Maar het leven als waarheidsdrang ontkiemt in ieder mens en niets kan het weerhouden. De mens zelf heeft iets meegebracht dat huizenhoog verheven is boven alles wat de aarde hem kan schenken en wat een vader of een moeder als erfenis hem heeft aan te bieden. Het is wat de mens zelf krachtens zijn goddelijke afkomst is. Maar hij weet het niet meer. Hij is met zijn komst hier overnacht geworden. Hij is omringd door duisternis en bedwelmd door de zorgen die aan hem worden besteed om zijn lichaam te voeden en te onderhouden. Hij leeft in een gevoel van alles te moeten aannemen en aannemen wordt zo tot gewoonte dat hij dikwijls helemaal vergeet dat er ook nog iets te schenken is. Schenken en zich schenken dat te maken heeft met zijn waarlijke individualiteit, zijn echte en onvervalste ik, het ik dat zich zelf schenkt en zich voortdurend moet verliezen, anders valt het terug in een staat van achteloosheid en onvruchtbaarheid.


Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=98NBGXRZ

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS