brieven C worden wat je bent afsluiting

En zo zijn er machtsinstituten verrezen die de mensen doodgewoon misleiden en waarvan de vertegenwoordigers de treurige moed hebben hun medemensen te verdoemen of te zegenen al naargelang ze de voorgeschreven wetten opvolgen of niet.
En de mensendieren buigen gewillig hun ruggen en worden koest gehouden enerzijds door bedreigingen en anderzijds door beloften. De machthebbers die aan de top der wereld staan weten niet dat ze door een onzichtbare geweldenaar daar geplaatst zijn, een geweldenaar die zich gaarne God laat noemen, maar het niet is. Het is een onder-god.

Het lichaam laat zich dresseren maar de geest niet. En het ligt geheel aan jezelf hoe je je gedraagt tov je medemensen. Er is geen gebondenheid of langs die weg is de mogelijkheid van lijden en afhankelijkheid en het ligt voor de hand hoe je verlangt naar een toestand die onkwetsbaar is en onvergankelijk.
Indien dit niet mogelijk was zou een mens niet anders zijn dan een worm die je vertreden kon en verwoesten. Immers de krachten der tegenstellingen kunnen zich tot zo een enorme vernietigende macht verheffen dat er geen sprake van is dat de mens nog zou kunnen bestaan indien hij niet de beschikking had gekregen over een geest die hem bevrijdt en zich in hem vormt tot een nieuw en onaantastbaar liefdevermogen, een stralend wezen dat dezelfde en zichzelf blijft als een onuitblusbare vlam. Daarom is het niet juist de macht der gebondenheid te dienen die thuis hoort in onze animaliteit en toegekend wordt aan louter onze lichamelijkheid.

Je bent geneigd je zelf te vergeten en je bewustzijn tot een plaats van samenzwering te maken, van vertwijfeling en ontgoocheling. In plaats dat je bij je zelf blijft laat je je wegvoeren. Er is een kwaliteit in je die je zelf bent en deze is waard dat je haar liefhebt boven alles. Loop ook niet weg en blijf waar je bent want het is nooit de omgeving die je verhinderen kan je zelf te vinden en je zelf te zijn. Eigenlijk is er niets en niemand die je daarin werkelijk kan verhinderen.
Je weet hoe t is als je verontwaardigd bent of boos, of je langs de weg der gebondenheid je getroffen gevoelt in je heerszucht en machtsgevoel omdat blijkt dat je gaarne over iemand wat te zeggen wilt hebben en hem eens geducht de waarheid wilt zeggen. Dit betekent in de regel dat een mens vol levensgrote gekwetste ijdelheid zit en dit heeft hij te overwinnen door zichzelf te zijn en zijn kwaliteit boven alles te leren uitdragen als een licht dat hij liefheeft.

Mijn lichaam heb ik niet bijzonder lief maar ik zal het daarom nog niet verwaarlozen. Als wij ons sterk met het lichaam verbonden gevoelen, zijn we er ook meer afhankelijk van. Het is dat wat gehoorzamen moet en dat mijn geest gebieden kan. Mijn geest is geen tiran, integendeel. Dat wat zelf eenvoudig voor geen enkele dwang vatbaar is kan zelf onmogelijk dwingen. Maar door te zijn wat het is onderwerpt het lichaam zich al meer en meer en er is geen dag of de geest, die een mens zelf is, kan zijn superioriteit, zijn anders-zijn-dan-lichamelijkheid- alleen waarmaken en het is een vreugde zich daarop toe te leggen.
daarom moet je jezelf vinden en lief hebben boven alles zoals je een kostelijk geschenk liefhebt dat je ontving van de allerliefste. Dan ligt het voor de hand dat je daarom de allerliefste lieft.


Barend van der Meer

De uitgesproken woorden

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN