brieven C worden wat je bent 4

Hoe komt een mens erbij om geloof en waarde te hechten aan een zo uitermate veeleisende idee die een werkelijkheid zou belichamen van zulk een subliem, gelukkig en liefdevol leven, dat eenvoudig zijn weergave niet zou hebben? Want blijvend, voor alle eeuwigheid, deel te hebben aan een licht en glorieus bestaan waarvan de waarde voortdurend onderkend wordt en opnieuw bevestigd door de tegenstellingen die de wereld biedt waarin men leeft, dat is toch wel niet alleen een uitdaging maar tevens een getuigenis van een volmaakt egoïse alsof een dergelijk leven werkelijk voor de mens zou zijn weggelegd, op een wijze dat het voor altijd en eeuwig voor hem bereikbaar blijft.

Dit uiterste egoïsme echter vernietigt zichzelf wanneer het de niet aflatende bereidheid vertoont dit leven, dat veeleisende en onbescheiden leven, bij voortduring onder de mensen bekend te maken om ze te herinneren aan deze levensmogelijkheid en daarmee eenvoudig niet op te houden zolang er nog een kind op de wereld is dat liefde, hartelijkheid en verzorging behoeft. Een hartverheffend en hemelschoon bestaan dat alles in de schaduw stelt wat riekt naar hoogmoedsverdwazing, wanbesef en verblindend zelfbedrog.
Ja, dat het geheel ondoenlijk is, zelfs maar op een of andere wijze te willen getuigen op deze smartelijke wereld waarin iedereen klaagt en vloekt en zich beangstigt en tallozen zich verdoen om toch maar niet langer getuige te moeten zijn van een aaneenschakeling van nederlagen en mislukkingen. Zelfs Jezus waarschuwt zijn discipelen dat zij zich onder de wolven zullen begeven, als lammeren zijnde.

Wie en wat is het dat deze lammetjes beschermt? Het is toch geen geringe zaak door zo'n hongerige troep opgevreten te worden? Zij staan in ieder geval aan bespotting en weergaloze afbraak bloot juist omdat ze de moed hebben door alles heen de verlossende kracht die hen bevrijdde trouw te zijn. Trouwens wat zou hun eigenlijk deren?
De godsliefde is eenvoudig onvernietigbaar en schept zich zelf in de mens die staat van hoogheid en kracht die niet aangetast worden kan, al zijn er natuurlijk groten en kleintjes die heel gauw met stenen gooien zodra ze maar in het vergankelijk beeld een vlekje ontdekken dat hun niet zint. Want je moet eerst goed beseffen wat het is jezelf niét te zijn, onvrij te zijn, een slaaf, een afhankelijk wezen, niet een buit van allerlei machten die met ons spelen en ons willen laten dansen en als clown willen verkleden net als bij de tijgers en olifanten, en ons onderwerpen aan de armzalige neiging het natuurlijke leven belachelijk te maken.

Zeker, een mens kan allerlei dieren dresseren en tiranniseren en het is heel gemakkelijk om van een dier naar een mensenkind over te stappen omdat zijn lichaam ook van een dier is en tirannen, die altijd met het woord vrijheid leuren, weten dat drommels goed en verklaren met een soort beschermend maar tiranniek gebaar dat de mens een zwak schepsel is, een onwelriekendheid voor het aangezicht des Heren, een vergissing van de schepping en een groot zondaar.
Dat hij belast is met erfzonde en een heleboel akelige en misselijke dingen terwijl je dan een kluifje voorgehouden wordt van: als je hierin bijt, dan kom je van alle narigheid af, als je maar gehoorzaamt aan hen die zo'n kluifje verschaffen.


Barend van der Meer

De uitgesproken woorden

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN