inleiding dagboek Etty Hillesum






Het dagboek begint op zondag 9 maart 1941.
In februari van dat jaar heeft zij een man ontmoet die in het brandpunt van haar denken en voelen zou komen te staan. Deze man is de handlijnkundige Julius Spier, een Joodse emigrant uit Berlijn die door Etty concequent S. wordt genoemd. Een zeer ongewone man, een magische persoonlijkheid zoals velen hem kenschetsten. Zijn gave om aan handen het leven te doorvorsen schijnt verbluffend en fascinerend geweest te zijn.
Voor Etty in ieder geval is hij de grote katalysator van het zelfonderzoek dat zij op 9 maart vorm begint te geven. Een niet aflatend zelfonderzoek, dat op veel plaatsen universele gestalte aanneemt.
Etty was een 'godzoeker', hetgeen uiteindelijk resulteert in de belevenis dat God werkelijk bestaat. Langzaam maar zeker vindt een verschuiving plaats naar een vrijwel onafgebroken godservaring.

J.G. Gaarlandt.


13-3-41 bewustwording
Zou er nu werkelijk een nieuwe fase in mijn leven gekomen zijn?
Maar dat vraagteken is al fout.
Er begint een nieuwe fase! De strijd is in volle gang. Strijd is voor dit ogenblik ook niet juist, op het ogenblik voel ik me van binnen zo goed en harmonisch, zo door en door gezond; beter dus: de bewustwording is in volle gang, en alles wat tot nog toe in het hoofd zat in keurig uitgewerkte theoretische formules, zal dan ook in het hart komen en tot vlees en bloed worden. En dan moet nog verdwijnen de al te grote bewustheid, nu geniet ik nog te veel van de overgangstoestand, alles moet nog vanzelfsprekender en eenvoudiger worden en tenslotte wordt men misschien nog eens een volwassen mens.

Etty Hillesum

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN