13-12-41 niets vastzetten

Met moet een boek op dezelfde wijze benaderen als z'n medemensen. Niet met al vastgelegde voorstellingen of eisen. Soms vormt men zich op de eerste bladzijden al een beeld over het werk en aan dat beeld raakt men gehecht, men wil er geen afstand meer van doen en dat gaat dan dikwijls ten koste van de bedoelingen van de schrijver.
Men moet een mens z'n volle vrijheid laten, en een boek ook. Iedere uiting van een mens of in een boek kan soms opeens een verrassend nieuw licht op het geheel werpen en kan dan vernietigen de bepaalde voorstelling die wij hadden en waardoor het zich zekerder laat leven.

Wij vormen ons bepaalde voorstellingen over de dingen om ons heen, om zekerheden te hebben in dit eeuwig in beweging zijnde en verwarrende leven, maar daardoor offeren wij het werkelijke leven, in al zijn nuanceringen en onverwachtheden op, en doen wij het eigenlijk onrecht aan.
Het leven is niet in een systeem te vangen. Ook niet een mens. Ook niet literatuur. En aan het, soms moeizaam verworven systeem, wordt teveel werkelijkheid en waarheid geofferd. Het woord waarheid hier misschien liever buiten spel laten. Die drang in de mensen om te systematiseren, om de vele tegenstrijdigheden in een hechte bouw te verenigen, is ook waar, is een waarachtige drang. en men moet iedere keer weer tot een systeem komen, om te ontkomen aan de chaos. Maar men moet het ook weer los kunnen laten.

Etty Hillesum

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN