persoonlijke toelichting over Etty haar relaties

lieve mensen,

Een stuk wat wel beetje onderbelicht blijft in mijn selectie uit haar dagboek zijn wel haar relaties en specifiek de relatie met die Duitse man Julius Spier die veel ouder dan haar is, ze noemt hem steeds S. Hij is 54 als ze hem ontmoet en zij dus pas 27. De veelvuldige dagboekfragmenten hierover heb ik eruit gelaten omdat het toch wel beetje buiten de kontekst valt. Het gaat me dan ook vooral om haar bewustzijnsontwikkeling. Toch heeft die S. een onvoorstelbare invloed op haar, een echte Inspirator, die haar leven in een stroomversnelling brengt. Hij blijkt die invloed op vele mensen gehad te hebben. Het probleem met hun 'relatie' was, dat hij een vriendin had, die op hem wachtte in Engeland, en ze wilden hierin eerlijk en puur blijven. Toch was dit echt niet altijd even makkelijk, de aantrekkingskracht was heel sterk, ze raakten elkaar heel diep in vele lagen. Die strijd verwoordt ze dan steeds in haar dagboek. Aantrekken en afstoten, intens verlangen en dan weer terughouding. Toch komen ze dieper en dieper bij elkaar, ook Spiritueel waardoor het toch vooral een Zielebinding wordt en op andere lagen wat rust komt. Dit mede omdat ze beide meer en meer realiseren dat hij zijn vriendin nooit meer zal zien, S. is dus ook Jood.

Algemeen is Etty als ze haar dagboek begint en langere tijd daarna een heel lichamelijke vrouw die graag seksueel kontakt heeft met een man, meerdere mannen en hier ook erg van geniet. Maar ook hierin maakt ze een loutering door, en vergeestelijkt hierin steeds meer. Ja, dit wilde ik toch even delen om te voorkomen dat jullie wel een heel eenzijdig beeld krijgen van Etty Hillesum. Ze was gewoon een vrouw van vlees en bloed net als velen vol van zoveel. Maar door de grote invloed van S. en algemeen de oorlog ging ze in een intens innerlijk proces. Natuurlijk waren er ook aanrakingspunten hiervoor, mogelijkheden voor bloei. De gemiddelde vrouw zou er anders mee omgegaan zijn. Hoe raar het ook klinkt, maar ze was op de juiste plek op het juiste moment, al mocht ze helaas maar kort van de vruchten genieten. Ik ben zelf heel dankbaar dat ze zo intensief een dagboek bijgehouden heeft. Wat in haar wakker werd, is tijdloos en zal nog vele eeuwen van betekenis kunnen zijn.

lieve warme groet Kagib

Reacties

Walter zei…
Je keuze van de fragmenten vind ik juist prima passen bij de strekking van je weblog. Dat andere stuk van haar leven kan natuurlijk minstens zo interessant zijn, maar jouw keuze vind ik persoonlijk meer ook in het algemene herkenbare leven terug. Bij Barend had ik die feeling zelf nog meer dan bij Hetty...( Vreemd eigenlijk...)
Een warme groet, ook vanwege het nog steeds heerlijk warme weer! ;-)
Kagib zei…
ja ikke ook lieve Walter. :)))

Verschil tussen Etty en Barend is dat Barend de vruchten vh proces uitdrukt, en Etty vooral de reis ernaartoe allerlei fasen daarin. Daarom kan t extra boeiend en inspirerend zijn voor de mens onderweg.
Relatief is ze ook nog heel jong als ze dit alles deelt.

lieve warme groet inderdaad best warm op t balkonnetje maar welgemeend vanuit n warm hart smelt nog net niet weg hihihi Kagib

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN