15-8-61 schepping

Op de wandeling langs de rivier, terwijl de bergen in de wolken zaten, waren er momenten van een intense stilte, zoals er stralende plekken blauwe lucht tussen de brekende bewolking waren. Het was een vinnig koude avond met een bries die uit het noorden kwam.

Schepping is de mensen met talent, de begaafden, niet gegeven; zij kennen alleen creativiteit, maar nooit schepping. Schepping gaat gedachte en beeltenis, woord en uitdrukking te boven. Ze kan niet worden overgedragen, omdat ze niet in woorden gevat kan worden. Tijdens totaal gewaar-zijn kan ze ervaren worden. Ze kan niet gebruikt, niet op de markt gebracht worden om versjacherd en verkocht te worden.
Ze kan niet worden begrepen door het brein met zijn ingewikkelde verscheidenheid aan reacties. Het brein beschikt niet over de middelen om ermee in contact te komen; het is daartoe volledig incapabel. Kennis is een belemmering en zonder zelfkennis kan er geen schepping zijn. Het intellect, het scherp geslepen instrument van het brein, kan deze op geen enkele manier benaderen. Het brein in zijn geheel, met alles wat het in het verborgene, in het geheim eist en najaagt, met zijn veelsoortige geslepen deugdzaamheden, moet volkomen rustig zijn, woordloos, maar toch alert en stil. Schepping is wat anders dan het bakken van een brood of het schrijven van een gedicht. Alle hersenactiviteit moet vrijwillig en moeiteloos ophouden, zonder conflicten en pijn. Er mag geen spoor van conflict of imitatie zijn.

Dan pas is er de verbazingwekkende beweging die schepping heeft. Ze kan alleen bestaan in volkomen ontkenning; ze bestaat niet in het verstrijken van de tijd; ruimte kan haar niet omvatten. Er is geen schepping zonder totale dood, volslagen vernietiging.

Krishnamurti

Reacties

piet stuitje zei…
"Alle hersenactiviteit moet vrijwillig en moeiteloos ophouden, zonder conflicten en pijn."


Dat is TM = transcendente meditatie : je 'valt' dan in 'transcendent bewustzijn' = 'zuiver bewustzijn'

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN