observatie

Wil je de wereld veranderen?
En als je eens met jezelf begon? Als je eerst jezelf eens transformeerde?
Maar hoe bereik je dat?
Door observatie. Door inzicht. Zonder tussenkomst of oordeel van jouw kant. Want je kunt niet begrijpen waarover je oordeelt.

Als je over iemand zegt: 'Hij is communist,' heb je op datzelfde moment een punt achter inzicht gezet. Zij is een kapitalist. Het begrijpen komt tot stilstand. Je hebt een etiket erop geplakt en als dat etiket een ondertoon van goed of afkeuring draagt, is het nog erger! Hoe wil je in hemelsnaam begrijpen wat je afkeurt, of voor hetzelfde geld wat je goedkeurt.
Geen oordeel, geen commentaar, geen vooringenomenheid. Je observeert domweg, je bestudeert, je slaat gade, zonder het verlangen om te veranderen wat-is. Want als je wat-is wil veranderen in wat je vindt dat zou moeten zijn, is het begrijpen opgehouden.
Een geleerde slaat het gedrag van mieren gade zonder andere agenda dan de studie van mieren, om er zoveel mogelijk over te weten te komen. Een ander doel heeft hij niet. Hij probeert ze niet te trainen of er iets uit te halen. Hij heeft belangstelling voor mieren, hij wil er zoveel mogelijk over te weten komen. Dat is zijn instelling.

Zodra je die houding aanneemt, zul je een mirakel beleven. Je zult veranderen, moeiteloos, en ten goede. Verandering zal zich voltrekken; je hoeft haar niet teweeg te brengen. Naarmate het leven van bewustzijn z'n intrek in je duisternis neemt, zal alles wat boosaardig is verdwijnen en alles wat goed is gevoed worden.
Maar dat vergt een een gedisciplineerde geest. En als ik gedisciplineerd zeg, heb ik het niet over inspanning. Als er iets in jou is dat in de goede richting stroomt, schept het zijn eigen discipline zodra je wordt gebeten door het insect van bewustzijn. O dat is zo prachtig! Het is het mooiste ter wereld; het belangrijkste, het heerlijkste.

Anthony de Mello

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN