vrucht der zelfbevrijding

Wie zijn vreugde niet meer zoekt in de dingen en schepselen, die beleeft aan alle dingen en wezens vreugde. Wie aan niets meer hecht, is met alles verbonden. Wie niet meer begeert, die wordt alles geschonken.
De mens die de dingen in hun laagste vorm, waarin zij iets vergankelijks zijn, heeft laten varen, die ontvangt ze opnieuw in God, in Wie zij iets werkelijks zijn. Alles wat hier dood is, is daar leven en alles wat hier grof zinnelijk is, is daar, in God, Geest.
Zie nu hoe rijk de Geest is, die zo één geest met God geworden is: alle dingen bij elkaar kunnen haar niet rijker maken, hoewel zij er de heerschappij over heeft. Want terwijl alle dingen iets armzaligs zijn, bestaat haar rijkdom daarin, dat zij boven alle noodlijdenheid der dingen uitgetild is.

Meester Eckhart


Dat is het geweldige, alles wat je loslaat komt weer in een nieuwe uitdrukking terug. Alles is dan vervuld door God door het Goddelijke. Al je zintuigen, alles wat je bent en doet. Dan is elk moment een wonder, elk moment een open-baring, elk moment een genieten omdat je Bent, omdat je God het Goddelijke in jezelf voelt, jezelf daardoor gedragen voelt vervuld voelt.
Dan wordt je geen monnik die de wereld achter zich laat dan is juist alles maar dan ook alles doorstraalt met God met het Goddelijke.
Dus wat hierna komt, hoemeer jij je overgeeft, je opent, leeg wordt van jezelf, overal waar jij verdwenen bent, kan God het Goddelijke je plaats innemen.
Dat het volgende stuk van hem, diep tot je mag spreken:

Des te volkomener de Geest zich aan God over gegeven heeft des te ontvankelijker wordt zij voor nieuwe en nog rijkere gaven van de Eeuwige. En iedere nieuwe gave Gods vergroot haar vermogen tot opneming.
In dit opzicht is de ziel in harmonie met God. Want even grenzeloos als God in het schenken is, even grenzeloos is de ziel in het ontvangen. En zo almachtig God in het werken is, zo grondeloos diep is de ziel in het opnemen. Zo wordt zij dan door en door in God veranderd. God moet werken en de ziel moet hem laten begaan: Hij moet in haar Zichzelf herkennen en liefhebben, en zij moet herkennen en liefhebben met Zijn erkennen en met Zijn liefde. Daarom is zij veel gelukzaliger door het Zijne dan door het hare, zij het dat haar gelukzaligheid meer op Zijn werken berust dan op het hare.


lieve warme groet Kagib 6.gif
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN