over de Liefde

Liefde is zichzelf genoeg. Verbetering is niet nodig. Ze is perfect zoals ze is; ze hoeft op geen enkele manier perfecter te zijn. Het verlangen op zich duidt op een verkeerd begrip over liefde en de aard daarvan. Kun je een perfecte cirkel hebben? Alle cirkels zijn perfect; als ze niet perfect zijn, zijn het geen cirkels.
Perfectie is inherent aan een cirkel, en hetzelfde geldt voor liefde. Je kunt niet minder liefhebben en je kunt niet meer liefhebben - want het is geen kwantiteit. Het is een kwaliteit die niet te meten is.
Liefde moet worden begrepen, niet als een biologische bevlieging - dat is lust, dat bestaat bij alle dieren; er is niets bijzonders aan. Het is de natuurlijke manier van voortplanten. Er is niets spiritueels aan, en niets speciaals menselijks.

Daarom moet er eerst een scherpomlijnd onderscheid gemaakt worden tussen lust en liefde. Lust is blinde hartstocht. Liefde is de geur van een stil, vredig, meditatief hart. Liefde heeft niets te maken met biologie of chemie of hormonen. Liefde is de vlucht van je bewustzijn naar hoger sferen, voorbij materie en voorbij het lichaam. Op het moment dat je begrijpt dat liefde iets bovenzinnelijks is, dan is liefde niet langer een elementair probleem. Het elementaire probleem is hoe je aan het lichaam moet ontstijgen, hoe je iets binnenin je moet leren kennen dat verder gaat - verder gaat dan al wat meetbaar is. Er is geen grens aan bewustzijn. Hoe bewuster je wordt, des te meer realiseer je je hoeveel er verderop mogelijk is. Als je de ene piek bereikt, rijst er een volgende piek voor je op. Het is een eeuwige pelgrimstocht.

Osho

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN