religie

Een religie moet geen dode organisatie zijn, maar een soort religiositeit, een kwaliteit die tevens oprechtheid inhoudt en eerlijkheid, natuurlijkheid, een intens met de kosmos mee laten gaan, een liefdevol hart, vriendelijkheid jegens het geheel. Ware religiositeit heeft geen behoefte aan heilige boeken, aan kerken, pausen, priesters want religiositeit is het tot bloei komen van je hart. Het is het bereiken van de ware kern van je wezen. En op het ogenblik dat je de ware kern van je wezen bereikt, is er een explosie van schoonheid, van gelukzaligheid, van stilte van licht. Je begint een volstrekt ander mens te worden. Al wat in je leven duister was verdwijnt, en al wat in je leven verkeerd was verdwijnt eveneens. Alles wat je doet wordt gedaan met uiterste intensiteit en in volledig bewustzijn.

Als zich over de gehele wereld religiositeit verspreidt, verdwijnen de godsdiensten geleidelijk. En het zal voor de mensheid een enorme zegen zijn wanneer de mens eenvoudigweg mens is, noch christen, noch moslim, noch hindoe. Deze afbakeningen, deze verdelingen zijn door de gehele geschiedenis heen de oorzaak geweest van duizenden oorlogen. Als je terugkijkt naar de geschiedenis van de mens, kun je de verleiding niet weerstaan te zeggen dat we in het verleden op onzinnige wijze geleefd hebben. Uit naam van God, uit naam van de kerk, uit naam van ideologieën waar helemaal geen bewijs voor is, hebben de mensen elkaar omgebracht.
Liefde is een individuele verhouding met een ander individu. En religiositeit is een grotere liefdesverhouding van het individu, op de hele kosmos gericht. Wanneer een mens verliefd wordt op de hele kosmos, op de bomen, de bergen, de rivieren, de oceanen, de sterren, weet hij wat gebed is, het is woordeloos. Hij kent dan een intense dans in het hart, en muziek zonder geluiden. Hij ervaart voor de eerste maal het eeuwige, het onsterfelijke, datgene wat bij elke verandering blijft - wat het leven weer hernieuwt.
Religiositeit is een individuele zaak. Het is een boodschap van liefde van jou aan de gehele kosmos. Alleen dan zal er vrede zijn, die al het onbegrip te boven gaat.

Osho

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS