vriendschappelijkheid

Wat is werkelijke echte vriendschappelijkheid?

Vriendschappelijkheid gaat alleen tot de mogelijkheden behoren als je echt bent, authentiek bent, en als je je volkomen van je wezen bewust bent. En wanneer er uit dit bewustzijn liefde omhoog komt, dan is het vriendschappelijkheid. Vriendschappelijkheid kan nooit in het tegendeel veranderen. Onthoud dit als maatstaf, dat de grootste waarden in het leven enkel die zijn welke niet in hun tegenovergestelde kunnen veranderen; feitelijk is er geen tegendeel.

Er is een grote transformatie in je voor nodig, om een glimp van vriendschappelijkheid te ervaren. Zo als je bent, is vriendschappelijkheid een veraf staande ster. Je kunt wel naar die verre ster kijken, je kunt er een zeker verstandelijk begrip van krijgen, maar het zal enkel bij verstandelijk begrip blijven, geen existentiële ervaring. Tenzij je een existentiële ervaring van vriendschappelijkheid beleeft, is het erg moeilijk, is het welhaast onmogelijk onderscheid te maken tussen vriendschap en vriendschappelijkheid.
Vriendschappelijkheid is het zuiverste dat je over liefde kunt bedenken. Ze is zo puur dat je haar zelfs geen bloem kunt noemen. Je kunt haar alleen een geur noemen, die je kunt voelen en ervaren, maar die je niet te pakken kunt krijgen. Je voelt de trilling, maar er bestaat geen manier om haar te pakken te krijgen; de ervaring is zo machtig en zo veelomvattend, en onze handen zijn te klein.

Vriendschappelijkheid is nergens op ingestelde, ongerichte liefde. Ze heeft niets van een overeenkomst, afgesproken of niet afgesproken. Ze is niet van het ene individu op het andere individu; ze gaat van het ene individu naar het hele bestaan, waarvan de mens slechts een klein deel is, omdat ze bomen mede omvat, dieren mede omvat, rivieren mede omvat, bergen erbij zijn inbegrepen, sterren erbij zijn inbegrepen.
Alles is bij vriendschappelijkheid inbegrepen.
Vriendschappelijkheid is nu eenmaal je houding, doordat je echt en authentiek bent; je gaat haar uitstralen. Ze komt vanzelf, je hoeft haar niet op te brengen. Allen die dicht bij je komen, gaan de vriendschappelijkheid aanvoelen.

Dat betekent niet dat niemand je vijand is. Voorzover het jou betreft.. jij bent voor niemand een vijand, want je bent niet langer voor iemand een vriend. Maar je niveau, je bewustzijn, je stilte, je vrede zal velen ergeren, velen irriteren, velen je vijanden maken, zonder dat ze je begrijpen.
Maar jij hebt geen vrienden, geen vijanden maar enkel zuivere liefde, ongericht. Je bent dan bereid in ieders hart dat ervoor openstaat liefde uit te storten. Dat is echte authentieke vriendschappelijkheid.


Osho

Ja, heb er gewoon niks aan toe te voegen, alles staat erin.
Je kunt het niet doen, je kunt het alleen vrijmaken, wat hij hier beschrijft, bevrijden. En als dit bevrijd is, ben jij verdwenen. Het komt steeds op hetzelfde neer.
Waar ego is kan niet ware vriendschappelijkheid zijn om in zijn verwoording te blijven.

lieve warme groet Kagib

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS