de Getuige

Jij bent het ego; vandaar dat je het er moeilijk mee hebt het buiten de deur te laten. Omdat je niets anders van jezelf kent behalve het ego, laat je jezelf buiten staan als je dat buiten laat staan. Enkel en alleen wanneer je er de structuur van begrijpt, kan het buiten de poort gelaten worden.
Altijd in beslag genomen en bezig te zijn, is het onechte vervangingsmiddel waardoor je geen tijd, geen energie, helemaal geen behoefte hebt om op zoek te gaan naar je authentieke zelf.
Iemand die mediteert gaat zijn mind binnen, en begint gade te slaan hoe de mind werkt. Alleen al het feit op zich van dit gadeslaan van de mind, maakt hem ervan bewust dat hij niet de mind is, en dat hij helemaal niet iets is dat bij de mind thuishoort. Hij is een eenheid op grote afstand, kwalitatief verschillend, enkel een zuiver gadeslaan.... met andere woorden: enkel een zuivere spiegel die alleen de werkelijkheid weerkaatst, maar waar geen enkele werkelijkheid een spoor op achterlaat.

Op het moment dat je een getuige wordt, is er geen behoefte je ego buiten de poort te laten. Eigenlijk heeft het ego jou verlaten; zelfs als je erachteraan rent kun je het niet te pakken krijgen.
Je moet dus de juiste gang van zaken gaan begrijpen. Het ego is niet zoiets als je paraplu en je schoenen en regenjassen die je buiten de poort laat staan. Het ego is verborgen in je mind. Natuurlijk kun je je hoofd niet buiten achterlaten, en het ego komt mee waar je ook gaat. Je moet het ego begrijpen. Door dat begrijpen verdwijnt hij. Alleen een getuige weet dat het ego een onechte entiteit is, en met een onechte entiteit hoef je niet te vechten.

Osho

Ok, het tweede stuk:

Ja, dan maakt hij een grote sprong. Ik heb moeten leren, dat het voor veruit de meeste mensen helemaal niet vanzelfsprekend is dat die Getuige er is. Maar hij is er wel. En uit de praktijk kan ik zeggen dat het zo is wat hij hier zegt. We zijn veel meer dan de mind. De mind is minimaal nodig in het  leven. De mind is algeheel iets anders dan het Bewustzijn. De Getuige is dat Bewustzijn en met dat Bewustzijn kun je jezelf zien. Zien wat is. Jezelf doorZien.
Fijnste zou zijn als je die Getuige ervaart gedurende t dagelijkse leven, in alles wat je doet, overal waar je bent. Dan ben je wakker. Dan ben je meer dan t ego. In die Verbinding kun je dan het ego ontmaskeren.

Zolang dit niet zo is, kun je in ieder geval de intentie hebben om steeds alert te zijn op als je emotioneel bent, als dingen beladen, geladen zijn met iets. Dat dit niet de Realiteit is maar jouw ego. Dit wil je iets zeggen, er wil iets geZien worden.

lieve warme groet Kagib

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS