het Licht

Met het negatieve kun je niets rechtstreeks doen. Als je iets met het negatieve wilt doen, doe dan iets voor het positieve. Wanneer je geen donker in je kamer wilt, breng je licht binnen, dan bemoei je je niet met het donker. Je hele benadering is volkomen anders. Je brengt het licht naar binnen, en op het moment dat het licht binnen is, vind je helemaal geen donker.
Hetzelfde geldt voor je ego. Het bestaat niet op zichzelf; het is een onecht vervangingsmiddel dat je gekregen hebt zodat je door kunt gaan ermee te spelen, en je de zoektocht naar je ware zelf helemaal kunt vergeten. En de eisen van dit valse ego zijn onmetelijk, er valt nooit aan te voldoen. Het eist geld, het eist respect, het eist macht; en je gaat maar door het te vullen, maar het blijft altijd leeg.

Geen egoïst kun je tevreden stellen. Het ego is altijd als een open wond; hij wordt steeds groter. Hoe meer je tracht het te vullen, des te meer ontdek je dat het leeg leeg is en hoe meer veeleisend het wordt. Je wordt haast een slaaf van een onechte entiteit. Je hele leven wordt verspild door ambities gecreëerd door het ego. Het ego is de gevaarlijkste uitvinding die de samenleving gedaan heeft.
In diepe meditatie moet je getuige worden van het hele functioneren van de mind, omdat het ego het gecombineerde bijproduct is van het functioneren van je mind. Zijn gedachten, zijn verlangens, zijn ideologieën, zijn vooroordelen, zijn filosofie, zijn godsdienst - alles draagt er op een of andere manier toe bij om een zeker ego in je te scheppen. Dan zie je direct de onechtheid van je ego in, en op het ogenblik dat je dit gezien hebt, is het weg. Niet dat je het kunt laten vallen - maar het feit dat je het inziet, dat je het door hebt, dat je het gadeslaat... dan valt het helemaal vanzelf weg.

Osho

Ik heb hier niet zoveel aan toe te voegen. Om diep tot je te laten spreken.
Alleen mbt dat Licht dat is tuurlijk geen ontkenning van de duisternis. Nee, het zet de duisternis in het Licht, beLicht de duisternis doorLicht de duisternis. Dat is het Bewustzijn. Dat is wat niet aangetast is. Dat is wat Weet. Alleen dat kan het ego ontmaskeren, leeg maken. Zo kan het ego verdwijnen en de persoonlijkheid uitdrukking worden van het Bewustzijn, van dat wat altijd al Getuige was.

lieve warme groet Kagib

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS