18-10-73 vrede



Er is een pad dat door het groene, glinsterende veld leidt, door een zonovergoten bos en verder. Er komt bijna niemand in deze bossen, vol licht en schaduwen. Het is er erg vredig, stil en afgelegen. Er zijn eekhoorns en af en toe een hert, verlegen, waakzaam en wegsnellend; de eekhoorns slaan je vanaf een tak gade en schelden je soms uit. Deze bossen hebben de geur van zomer en vochtige aarde. Er zijn enorme bomen, oud en bedekt met mos; ze verwelkomen je en je voelt de warmte van hun gebaar. Elke keer als je er zit en door de takken en bladeren naar de prachtige, blauwe lucht omhoog kijkt, word je door dit welkom en deze vrede opgewacht.
Je liep met anderen door de bossen maar er was afstand en stilte; de mensen babbelden, onverschillig en zich niet bewust van de waardigheid en grootsheid van de bomen; ze hadden geen relatie met hen en daarom waarschijnlijk ook geen relatie met elkaar. De relatie tussen jou en de bomen was volmaakt en direkt; jij en zij waren vrienden en daarom was je de vriend van elke boom, struik en bloem op de aarde. Je was er niet om te vernietigen en er was vrede tussen jou en hen.

Vrede is geen interval tussen het einde en het begin van conflict, van pijn of verdriet. Geen enkele regering kan vrede tot stand brengen; haar vrede draagt het stempel van corruptie en verval. Vrede en vrijheid gaan hand in hand. Terwille van vrede een ander doden is de waanzin van ideologieen. Je kunt vrede niet kopen; het is niet door het intellect uitgevonden; het kan niet door bidden, door onderhandelingen worden afgekocht. Het is in geen enkel heilig gebouw, boek of persoon te vinden. Niemand kan je ernaar toe leiden, geen goeroe, geen priester, geen symbool.
In meditatie is het. Meditatie zelf is de beweging van vrede. Het is niet een doel dat moet worden ontdekt; het wordt niet geconstrueerd door gedachten of woorden. De handeling van meditatie is intelligentie. Meditatie is niet een van die dingen die je geleerd of ervaren hebt. Meditatie is het aan de kant zetten van wat je hebt geleerd en ervaren. De vrijheid van degene die ervaart is meditatie. Als er geen vrede is in relaties, is er geen vrede in meditatie. Je zult je er, als het er is, bewust van worden, door de handelingen in je dagelijks leven, de orde, de deugdzaamheid van je leven.

Die morgen waren er zeer zware wolken en mist; het zou gaan regenen. Het zou verscheidene dagen duren voordat de blauwe lucht zich weer zou laten zien. Maar toen je in het bos kwam was deze vrede, dit welkom, niet minder geworden. Er was volslagen stilte en onbegrijpelijke vrede. De eekhoorns hielden zich schuil, de sprinkhanen in de weiden waren stil en achter de heuvels en valleien lag de rusteloze zee.


Krishnamurti

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS