alleen leven

Vroeg in de ochtend was de stortbui losgebarsten met donder en bliksem en nu viel er een gestage regen; het was de hele dag niet droog geweest en de rode aarde zoog het water op. Het vee schuilde onder een machtige boom. Dicht daarbij stond een wit tempeltje. De voet van de boom had een geweldige omvang; het veld eromheen was heldergroen. Langs de andere kant van het veld liep een spoorlijn; moeizaam zwoegden de treintjes tegen de lichte helling op en als ze de top bereikten floten ze triomfantelijk. Wanneer je een eindje langs de spoorbaan liep vond je daar soms een forse, fraai getekende cobra liggen, die kort tevoren door een trein in tweeën gereden was. Binnen de kortste keren stortten zich dan vogels op de stukken dood vlees en het duurde niet lang of er was geen spoor van de slang meer over.

Voor alleen leven is grote intelligentie nodig; alleen leven en toch soepel en plooibaar zijn is een zware opgave. Om alleen te leven zonder de beschermende muren van allerlei soorten van bevrediging moet een mens uiterst alert zijn; als eenling leven leidt er gauw toe dat je je laat gaan in gemakzucht en vaste gewoonten, die prettig zijn maar moeilijk op te geven. Een leven als eenling leidt licht tot isolement en alleen wijze mensen weten alleen te leven zonder zichzelf of anderen te schaden.
De wijsheid staat alleen, maar een pad van eenzaamheid leidt daarom nog niet tot wijsheid. Isolement is doods en wijsheid vind je niet door je terug te trekken. Een pad naar wijsheid bestaat niet; paden betekenen altijd afscheiding en uitsluiting van anderen. Het behoort nu eenmaal tot het wezen van een pad dat het alleen maar tot isolement kan leiden, ook al krijgen die vormen van afgescheidenheid dan het etiket 'eenheid' of 'het al-ene' opgedrukt, enz. Een pad heeft uitsluitende werking; het middel is als zodanig exclusief en het te bereiken doel is niet anders dan het middel. Het middel staat niet los van het doel, van dat wat zou moeten.

Wijsheid ontstaat door inzicht in je relatie tot het veld, tot de voorbijganger, tot de kortstondige gedachte. Wie zich terugtrekt en zich in zichzelf opsluit om iets te vinden, maakt daarmee een eind aan de mogelijkheid iets te ontdekken. In relatie staan daarentegen leidt tot een alleen-zijn dat met isolement niets te maken heeft. Het ware alleen-zijn is niet dat van de zich in zichzelf opsluitende geest maar dat van de vrijheid. Wie volledig is staat alleen, onvolledigheid echter kiest de weg van het isolement.


Krishnamurti

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS