besneden worden 1

Zijn discipelen zeiden tot hem: Nut de besnijdenis of niet? Hij zeide tot hen: Als zij nutte, zou hun vader hen besneden uit hun moeder voortbrengen.


Door de gehele oudheid, ja tot uit voorhistorische tijden, worden de godsdiensten der mensen van China over Voor-Indië tot Spanje en ons huidige Europa, begeleid door een paniekachtige angst voor de toornige goden die er op uit waren de mensen te straffen met de bliksems van hun woede en de pijlen hunner gramschap. En evenzeer geloofden die volkeren in een mogelijkheid ter verzoening door het aanbieden van bloed. Want in het bloed, meenden ze, functioneerde de ziel zowel van dier als mens.

Zijn bloed moeten storten ter verzoening van God, want daar komt het eigenlijk op neer, is misschien een aanwijzing voor een gebeurtenis waarin de mens zich uit de greep van het sterfelijke leven wil losmaken, om het leven van de onsterfelijke God te leren kennen. Dwz het sterfelijk leven te leven met de realiteit van de onsterfelijke God in zich, die 'gekocht' is met het bloed der sterfelijke ziel. Het wil dan zeggen dat een mens zijn sterfelijk leven in zijn bewustzijn heeft prijsgegeven - zijn leven heeft gegeven - om het eeuwige leven deelachtig te worden.
Dit is geen daad uit angst omdat hier de angst zich zelf vernietigt. Indien een mens werkelijk zijn tijdelijk leven heeft losgelaten of z.g. geofferd, dan is hij door een dood heen gegaan die een afscheiding in zijn bewustzijn betekende, een drempel die hij overgegaan is en waardoor hij, welke angst ook, voor altijd en eeuwig heeft verloren. Niet in zijn sterfelijk lichaam maar in zijn onsterfelijk bewustzijn waarin hij zich herboren gevoelt.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=RYZVTGPI

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN