de Levende 2

Hoe zullen de discipelen begrijpen daar zij nog vervuld zijn van en leven met de tradities van het oude Joodse volk. Voor Jezus is er geen rassenprobleem. Want de innerlijke, de uit zich geboren mens, de lichtgeborene, is de mens die aan de gehele mensheid behoort. Hij is de vertegenwoordiger van allen. Hij is volstrekt geen zinnebeeld noch een mythe. Al hebben de mensen van hem een mythe gemaakt en is veel van de gouden glans van zijn leven in mythe binnengegaan.

De levende mens, de uit God geborene, de herstelde en wederopgerichte mens is voor ieder ander zodra hij hem herkent, een verlosser. Deze verlosser draagt niet meer het kenmerk der aardse persoonlijkheid. Het is de werkelijke onaantastbare goddelijke individualiteit des mensen die in een ieder geboren kan worden en een aanvang neemt. Die aanvang begint wanneer hij zich afvraagt: wie ben ik, vanwaar kom ik en waar ga ik naar toe. Dit zijn geen louter verstandelijke vragen. Zij kunnen alleen voortkomen uit de innerlijke beweging waarin het oog der ziel zich een weinig begint te openen en waardoor de mens tracht zich ernaar te oriënteren.
Er zijn miljoenen die het zich nooit afvragen. Het kan hun niet schelen. Zij zijn in diepe slaap en worden tot de doden gerekend. In deze slaap overheersen duistere dromen die hen gevangen houden. Dromen van macht en bezit en eerzucht die alle de voorrang hebben boven het verlossend licht van de levende mens. Ondergedompeld heeft de mens zich bij zijn aankomst op de wereld en is een diepe slaap binnengegaan. Wanneer hij het levende woord ontmoet is er de mogelijkheid dat hij het herkennen gaat en nog een heel andere zin ziet in het leven dat in hem verborgen klopt.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=FN7LIDBI

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN