de Levende 1

Zijn discipelen zeiden tot hem: Vierentwintig profeten spraken in Israël en zij spraken allen over u. Hij zeide tot hen: Gij zijt voorbijgegaan aan de Levende, die voor u staat en gij hebt gesproken over de doden.

De discipelen zagen de levende niet. Hoe zou dat ook mogelijk zijn. Zij waren zelf nog niet levend geworden en beriepen zich op de profeten waarvan zij meenden dat zij alle vierentwintig over hem gesproken hadden. Jezus breekt met deze traditionele opvatting. Hij zegt: ge hebt gesproken over de doden.

Want de levende mens is de nieuwe, de innerlijke, de eigenlijke mens die zich ontdaan heeft naar het bewustzijn van alles wat de sterfelijke en vergankelijke mens kenmerkt. Voor de werkelijke mens, de innerlijke, de uit God geborene is het tijdelijke er alleen maar om zich daarin te manifesteren. Hij is zelf dat tijdelijke niet. De levende is een volstrekt onafhankelijke en autonome zelfstandigheid. Hij behoeft niets meer te vragen. Hij vervult de wet ten leven. Hij is van niets en niemand afhankelijk. Van de vroegere mensen niet en ook van de dood niet. Hij zal zich niet beroepen op uitspraken van anderen.Hij zal geen erkenning vragen noch bevestiging van hetgeen hij heeft mede te delen. De levende mens zal doen de wil zijns Vaders omdat hij uit deze Vader voortgekomen is.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=U5QDLJM5

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS