de Nieuwe Wereld 5

Wil tot het eeuwige leven geeft rust en kracht aan de ziel. Onuitputtelijk. De 'rust' van de doden kan alleen tot stand komen in de wil tot het eeuwige leven. Het is mogelijk gedurende het aardse leven in zich de drempel van de dood te leren overschrijden waardoor we het aardse leven van een andere kant kunnen bezien en beleven. In deze ervaring ligt niets angstwekkends of griezeligs opgesloten. Het tegendeel is waar. Wat kan het anders betekenen dat wij ons leven moeten leren verliezen om het ware leven te leren kennen?

Wat nodig is, is de vrije beschikking te hebben over ons wilsvermogen omdat dit van een goddelijke en onaantastbare natuur is. Wij hebben er de beschikking over indien we die wil losmaken uit onze gehechtheden en gebondenheden. In de regel zijn wij zo tot het aardse leven gericht dat het de grootste moeite kost ons daaruit los te breken en te leren omkeren. De wil is alleen vrij indien we er de beschikking over hebben gekregen en wij ons daarvan bewust geworden zijn. Hoe kan iemand zich laten besturen door de lichtende, zegenrijke goddelijke wil indien deze op alle mogelijke wijzen in de verdichtingen der wereld wordt belemmerd? Ge doet hiermede nooit iemand tekort, niet in uw omgeving, noch in uw werk. Integendeel. Doordat ge het werkelijke leven leert kennen, zal uw instelling positief en produktief worden zonder ooit opdringerig te zijn. Er zijn vele mensen die tov deze dingen geheel onbewust zijn, als in een diepe slaap, en ze dan ook niet geloven kunnen, noch willen. Wat wil men in de regel? Behouden. Het eigenaardige is dat velen die dingen willen behouden waarvan ze weten dat ze niet blijvend zijn. Daarom bezitten zij in een voortdurende angst en vreze.
De liefde tot het behouden willen is gemengd met lijden in de ervaring van het te moeten derven in het aangezicht van de dood of van verlies, zodat er een wanklank ontstaat in de betrekking tot de vergankelijke dingen. Het is het leed dat het vergankelijke leven in al zijn aanzichten kenmerkt. Het is duidelijk dat de wanklank van het lijden te ondervangen is indien we het vergankelijke leven in ons leren doorschrijden waardoor het grote geluk van het volle, stralende en onvermengde leven ons deelachtig wordt.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=X0LQ9FF8

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS