de uitnodiging 2

De wereld blijft wel draaien en uw noodzakelijke werk ook. Luister: de gastheer nodigt u uit aan zijn feestmaal; loop niet door, loop éénmaal per dag niet door. Verlaat de tijd voor een brokje eeuwigheid, verlaat alle belangen voor een sprankje God, doe uw o zo belangrijke leven eens één ogenblik op zij, uw welvaart, uw jaloezie, uw ziekten, uw angsten, uw onrust, uw verschrikkelijke noden, uw leven en uw dood en alles wat u zich aan ervaring en rijkdom aan inhoud hebt vergaard, laat iedere dag het ogenblik terugkeren dat al verloren is, de innerlijke armoede, waarin u vergeet iets te bezitten, iets voor u zelf te vragen, iets te willen hebben. O, één moment.
Eén ogenblik voor het bewegende leven temidden van al het verstarde en stilstaande en vertragende. Want ziekte wil beklijven, en bezit, verdriet wil niet heengaan en verbittering, angst laat zich niet van haar zetel verdringen en het gevoel van tekort gekomen te zijn, iedere wrok, ieder achterdenken, ieder wantrouwen wegdoen, iedere verwachting, iedere uitdaging, iedere ziekte, iedere ellende, ieder groot verdienen, ieder hopen op de toekomst, ieder uitkijken naar iets anders, alles wat zich wil handhaven in het leven, alles wat blijven wil... u zou het allemaal opzij zetten voor het ene moment waarin het levende uw gastheer is, het levende, het bewegende, het momento (van movere = bewegen).

Want het levende staat niet stil. De gastheer is niet te definiëren. Is niet vast te houden. Het feestelijke is dat wat niet verstarren kan, het is het levenschenkende bij uitstek, het gerecht aller gerechten, de bron zelf, het unieke, het ene en ondeelbare.
Om aan de uitnodiging gehoor te geven moet u dat momentele van al het andere ontdoen, werkelijk al het andere, ook al is het u nog zo dierbaar, ook al houdt u het vast uit alle angst en macht, ook al zijn het duizend zorgen, omdat u denkt dat u zonder deze niet kunt leven. Tov het levende is de dood van geen enkel belang, alle kwalen niet, alle armoede niet, alle gelijkenissen niet, alle geleerdheid en theologie niet, alle reclame niet en alle oorlogen en vredes niet en de hele wereld en onze aarde niet. Want zonder het ene levende kan niets bestaan. Niets en niemand kan bestaan zonder het ene levende, het feestelijke, het opene, het ene en onvergankelijke, het eeuwige leven, want de gastheer is het eeuwige leven, de koning aller koningen, de edele, de voortdurend opstromende uit de diepe bron ten leven die binnen in u zelf is.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=DHVFU0OW

Reacties

Walter zei…
Soms verandert mijn lezen in het staren naar een tekst, dan weet ik; dit is niet het juiste moment.
Vriendelijke groet, daarvoor is het altijd het juiste moment!

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN