de uitnodiging afsluiting

Dumas had gelijk. Geld is brood. En brood is heilig. Geen mens kan hier op de wereld leven zonder brood en we weten het allen, ook de kooplieden weten het heel goed: van brood alleen kan men niet leven. Want niet het brood is het dat ons doet leven. Het levende leven doet ons leven, de levende God doet ons leven. Hij voedt de mens en de mens weet het niet omdat hij het brood van de feestdis afwijst. Het levend brood, het brood des hemels. Er is maar één stap nodig, één woord voor altijd: ik neem de uitnodiging aan voor dit ene ogenblik in de dag.
Dit aannemen is een positief gebaar. Er is geen aarzeling in, geen terugdeinzen voor de consequenties al zou de hele wereld u er om verloochenen. Het betekent dat u terwille van het al-ene afscheid nemen kunt en wilt van al het andere, het vele en veel te vele. Ieder mens weet als iets onherroepelijks dat dit afscheid eens moet komen ook al stelt hij zich dat dan ook in beperkte wijze als de dood voor. Het merkwaardige is dat het aannemen van de uitnodiging de dood voorkomt en alle afscheid voorkomt.

het is een stap die alle andere stappen tot nog toe daaraan ondergeschikt maakt. Aanzitten aan de dis des Heren betekent vaarwel zeggen aan zijn deugden maar vooral ook aan zijn ondeugden en alles wat deze met zich medebrengen. Er is geen omzien aan de feestdis, er worden geen tranen gestort, er is niets te betreuren. Men zit niet met een bloedend hart aan het gastmaal. Er is n.l geen grotere vreugde dan aan die maaltijd te mogen deelnemen ook al gaan er ogenblikken aan vooraf dat men overvallen worden kan door het verdriet der verbrijzeling.
Het verdriet houdt geen stand. Ook niet het verdriet om de medemensen die de uitnodiging afwijzen en zich laten excuseren. Het helpt niet daarover tranen te storten en te blijven zeggen dat de wereld zo verstokt is en de mensen zo onwetend zijn of dat de angsten hen belemmeren, angsten voor hun bezit en hun verdienen, angsten voor hun medemensen. Eén ding helpt op onzichtbare wijze ieder ander: neem de uitnodiging aan en ontdek dat er niets zegenrijker, heerlijker en genezender is dan de kracht en de blijdschap, de rijkdom en de wijsheid, de macht en de heerlijkheid van deel te krijgen aan de bron van het water des levens. Immers, hier worden alle tranen uitgewist.
Het kan niet anders zijn of de uitnodiging geldt voor alle mensen, zonder enige uitzondering. Wie neemt haar aan?

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=4NWRLEDO

Reacties

Walter zei…
Ben alweer blij dat ik ook deze uitnodiging niet heb afgeslagen!
Dank
Kagib zei…
Fijn dat de uitnodiging toch nog binnen mocht komen kon worden aangenomen. :)))

lieve warme groet Kagib

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN