uit de Zelfde 5

Eigenlijk is het dus heel eenvoudig. Er is geen enkel probleem meer want hiertoe kan een mens te allen tijde besluiten voor altijd. Er is gezegd: ge moet eerst het leven verliezen voordat ge het kunt vinden. Het leven vol problemen en dood, vol ziekte en ellende, vol angst en onrust, vol tegenstrijdigheden en troebelen zal hij moeten prijsgeven voor dit ene besluit. Hoe inniger hij het meent, des te zekerder is de uitwerking. Hij kiest de hoogste waarde. Als hij dit leven begint te geven zal het andere verschijnen. Het nieuwe, het heel andere, het blijde, vol verrukking en licht. Trouwens: geven betekent loslaten. We moeten de stroom onzer angsten aan de vergetelheid prijs geven.
U kunt moeilijk uw noden verzamelen en uw narigheden en ze bij ik weet niet wie voor de deur leggen. Het zou geen zin hebben en ge zoudt er niet van verlost worden. Ze keren dan tot u zelf weer en u hebt alleen maar met uw noden de nood der wereld vergroot.

Nee, het is een innerlijke verwisseling, een verandering, zoals duisternis zich oplost voor het licht, en angst plaats maakt voor vertrouwen, onverschilligheid voor belangstelling en positieve kracht, haat voor liefde. Deze dingen gebeuren eenvoudig wanneer u de Zelfde kiest. Het is niet de zelfde in de zin van starre onveranderlijkheid, van gepleisterde onverschilligheid en koude zelfingenomenheid. DEZELFDE is gelijk het licht van de zon zelve. Kies en u zult direct gaan ervaren dat het nieuwe leven dat u ten deel valt zich vanzelf begint te schenken. Dat er niets is dat dit kan overtreffen of het moet dit leven zelf zijn. Ge kunt het niet vasthouden, ge kunt het niet oppotten, ge kunt het niet bewaren en opsluiten, ge kunt het alleen maar leven.
Natuurlijk zal niemand dit doen omdat een ander dat wil. Een ander kan dit alleen maar voor zich zelf willen en ge zijt nooit aan die ander in deze dingen gehoorzaamheid verschuldigd indien hij u daartoe zou willen verplichten. Dit is een grote dwaasheid omdat niemand ter wereld het opnemen kan tegen de vrije keuze in de mens die hij altijd, maar dan ook altijd, tot zijn beschikking heeft. Niemand kan hem verbieden te leven, en hoe. Natuurlijk behoort men zijn naaste te respecteren.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=3J6XLHTM

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS