uit de Zelfde 7

Het is onmogelijk wat iemand heeft ondervonden als juist en gevoeld heeft als het enige en waarachtige, als een toestand die is wat het is, te veranderen en te verwisselen voor iets waarvan iemand anders zegt dat het beter is. We gevoelen en ondervinden immers niet wat een ander zegt, wat het dan ook is. In deze dingen gaat het er niet om een ander te gehoorzamen op straffe van pijn en eeuwig durende vernietiging. Maar het gaat om wat we zelf zijn in de oergrond van ons zelf. De waarde die wij aan het leven geven is de hoogste die we kunnen uitspreken. Het leven zelf is onvernietigbaar en het is de mens gegeven zich dit essentiële leven bewust te zijn. D.i het te gevoelen en te beleven als een werkzame substantie, een niet te verdelgen werkelijkheid. Het is de hoogst bevoegde substantie, de aristocraat bij uitnemendheid, de naam die slechts geweten wordt door degeen die hem ontvangt en waarvoor geen uitspraak is dan in een omschrijving.

Jesaja zegt: 'Ik ben de Heer, dat is mijn naam' en het is duidelijk dat hij daarmee iets onzegbaars aanduidt. Immers wij kunnen vragen: welke Heer en dan kan deze weer omschreven worden door een andere naam of een aanduiding waarmede hoogstens het brein zich tevreden kan stellen. Zo plaatst men een naam voor een naam en een ieder mens kan reageren met: nouja, dat kan hij wel vinden of zeggen. Daarom: de Heer zijn, is dezelfde zijn en het is ondoenlijk eraan toe te voegen 'in alle eeuwigheid' zonder dat dit tot een ijdele frase worden zou.
En toch... er is een belevenis die we de beloning van al het zoeken kunnen noemen. De mens die werkelijk kiest wordt verhoord. In de regel geven de mensen niet een hoge waarde aan hun leven. Ziekten, zorgen, angsten, ellenden, onrust voor de toekomst, mogelijke verliezen van geld en goederen, van kinderen en geliefden is wat hen voortdurend vervult. Zij worden door deze stroom van onzekerheden voortgedreven en dit gedreven worden met alle handelingen die er het gevolg van zijn, wordt leven genoemd.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=JRKYKUXN

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS