innerlijke rijkdom 1

Jezus zeide: 'Laat hij, die rijk geworden is, als koning heersen en laat hij die macht heeft, die verloochenen.'

Natuurlijk wordt hier met rijkdom niet het bezit van geld bedoeld. Het geestelijk leven heeft niets te maken met geld of goederen. Maar evenals het lichaam een noodzakelijke verschijning in de wereld is om het 'vlees' tot boodschap te maken, zo is ook het geld noodzakelijk om een middel te kunnen zijn de boodschap te realiseren. Wat zouden we in deze wereld doen zonder lichaam en zonder geld?
Het geestelijk leven is er totaal onafhankelijk van en dit wordt wel eens vergeten. Daarom moet de geest met het geld als het ware een verbinding aangaan ten einde het te gebruiken om in de wereld werkzaam te zijn. De angst voor het geld, hetzij in armoede of rijkdom, is oorzaak van de slechte naam die bezittingen tov geestelijke waarden hebben. Die angst is de vloek, niet het geld. Want angst lijdt tot verslaving en verslaving slaat de mens in boeien en het z.g. leven wordt voor hem een gevangenis.

Maar de innerlijke rijkdom stelt de mens in staat als een koning te heersen, dwz, meester te zijn over iedere situatie waarin hij zich bevindt. Er volgt ogenblikkelijk op, dat als hij macht heeft door rijkdom, hij deze macht onmiddelijk moet verloochenen en niet in toepassing moet brengen. Innerlijke rijkdom is een grote kracht en kracht is van macht duidelijk te onderscheiden. Macht is een misleiding en wordt tot karikatuur van kracht. Machthebbers zijn tirannen en tirannen zijn bezetenen en daarom zwakkelingen die door hun macht zelf te gronde gaan, doordat zij erdoor beheerst gaan worden.
Het echte leven van de ziel is wil en als zodanig kracht. Het merkwaardige is dat machtsmensen deze kracht onderschatten waardoor zij al gauw zeer geprikkeld worden in hun machtsvertoon. De kracht van het innerlijk leven, het bezit van de rijkdom, zal zich nooit op macht beroemen en het zal zich nooit, door welke bedreiging ook, laten intimideren.

De kracht der innerlijkheid zal heersen door te zijn wat zij is. In macht ligt de grootste verleiding voor de mens besloten. Is hij niet door hoogmoed gevallen? In het van goeden wille zijn, worden alle wensen afgewezen, omdat zij niet meer op de eerste plaats komen. Indien ge wilt, ja zodra ge wilt het verborgen willen in u, dat een godswillen is, en dat ge leert onderscheiden omdat het wensloos is, zijt ge verbonden met het innerlijk rijk en de kracht daarvan.
Dat de mens daarvoor een drempel moet overgaan om dit rijk te betreden is buiten kijf. Het is de drempel die de mens in zijn bewustzijn scheidt van het onbewuste. Niet de drempel van zijn verstand, maar van zijn ziel. Hij moet het tijdelijke in zich met het eeuwige leren verwisselen en dit brengt noodwendige konsekwenties mee. Ieder die zich hierop bezint en de gehechtheid opgeeft, zal beseffen wat hier wordt bedoeld. Hij gaat de weg waarop hij zich voortdurend leert overwinnen en waardoor hij tenslotte de nieuwe rijkdom beleeft en maar niet begrijpen kan ´hoe hij droevig zijnde, doch altijd blijde is; als arm, doch velen rijk makende, als niets hebbende, nochtans alles bezittende´


Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=98EU823K

Reacties

Walter zei…
Grappig, ik heb een stukje over eigenwaarde in de "automaat" staan
Licht en luchtig, dat wel!
Groetjes

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS