Het gevonden 2

Natuurlijk is dit een hele stap, maar die mogelijkheid is niet uitgesloten. Het brengt een nieuw gevoel van levensopwekking en blijmoedigheid met zich mede, waardoor er een bereid-zijn ontstaat een geheel nieuwe weg te gaan die naar binnen voert. Misschien komt hij een geheel nieuwe versie tegen van het 'Koninkrijk is binnenin u'. Dit koninkrijk is voor hem aanvankelijk slechts een naam, die naar zijn werkelijke waarde niet au sérieux genomen wordt. Nog niet. Want het zal blijken dat, wanneer de mens voortgang maakt met zijn zoeken en willen en ploegen en desnoods hakken, hij geleidelijk de bevestiging krijgt op een heel subtiele wijze en tegelijk door een plotseling overstromende vreugde, dat hij op de goede weg is.

Dat het koninkrijk een ware werkelijkheid is, waarin hij naar zijn niet-animale afkomst is geworteld en waarvan het besef, al dringt het zich ook maar als door een dun draadje aan hem op, hem een gevoel van menselijkheid en warmte verschaft. Hoewel hij zich verloren gevoelt in de grote en machtige wereld, is hij toch dankbaar de verlichting te ondervinden, die langs het zilveren draadje in zijn gemoed geschiedt. In zekere zin zegt hij de dienst aan de geesten der aarde en der wereld op. Hij is bezig zich grotere rijkdom te verzamelen dan de wereld hem ooit vermag te bieden. Want het koninkrijk is onmetelijk rijk aan het echte, waarachtige, inmenselijke en liefdevolle leven.

Dat wij in ons innerlijk rijkdommen zouden vergaren na alles en alles hier beleefd te hebben, was niet de bedoeling van de geest der aarde. Deze dacht dat wij nooit ongebroken het strijdtoneel zouden verlaten en hij verwondert zich over onze opgerichtheid, die hij echter niet erkennen kan. Wat kan hij weten van onze hoge afkomst? Hoe zal hij ooit kunnen toestaan, dat de mens zich aan hem onttrekken gaat en dan desondanks deel krijgt aan de vreugde der zelfstandigheid, waarvan hij alleen maar kan constateren, dat alles wat de mens eigen is, wat het dan ook is, aan die zelfstandigheid te danken is.

De aardgeest heeft de grootste minachting voor de waarheid die ons vrijmaakt, voor iedere leer die de mens uit zijn ban van geboorte en dood bevrijdt, voor de opstanding van het nieuwe leven en de onaantastbare gestalte van de mensenzoon, die tegelijk godeszoon is. Hoewel machtig op deze aarde waar miljoenen gekoesterd en gedood worden, kan de geest der aarde niet het minste besef hebben van een onsterfelijke god, hoewel hij er zelf ondergeschikt aan is. Indien de mens zegt: Er is iets in mij dat niet van deze wereld is en dat heb ik lief, zo zal het antwoord zeer smalend en zo mogelijk vernietigend zijn. Het is alleen maar die oorspronkelijke kracht van waarheid en vrijheid die in de mens de macht der aarde kan leren onderwerpen, maar dan ook verder niets anders.


Barend van der Meer

De uitgesproken woorden

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN