Je Zelf vinden 1

Jezus zeide: De hemelen zullen opgerold worden en de aarde in uw tegenwoordigheid, en hij die leeft van de Levende zal zien dood noch vrees, omdat Jezus zegt: Wie zich zelf zal vinden, hem is de wereld niet waardig.

Het is alles een kwestie van bewustzijn. Deel te krijgen aan een bewustzijnstoestand, waarin hemel en aarde niet meer toonaangevend zijn. De aarde kan u niet meer straffen, de hemel u niet meer belonen. Hemel en aarde regeren de mensen vol angsten en vrezen. Reikhalzend wordt uitgezien naar toekomst en verzoening en veiligheid. Maar alles wordt anders, als de mens werkelijk tot zich zelf is gekomen.
Want het Zelf is zijn oorsprong en zijn onverbrekelijke verbinding en doorstroming met God. Het zelfbewustzijn is ontdaan van iedere voorstelling, van iedere tegenstelling en daardoor van iedere strijd en angst. Het is de toestand van voor en na de schepping. de alpha en de omega. Als alpha gingen we de aardse materie binnen en bekleedden we ons met het mensendier. We leefden door alle situaties van het alfabet tot het einde, waar we ontdaan werden van onze omhullingen, als we tenminste niet bleven hangen in een of andere ons beheersende situatie, die in iedere letter haar uitdrukking vindt.

Onze zaak is het door de kracht van het zelf-zijn ons te ontmantelen, ons van allerlei omhullingen te ontdoen. Ons te kunnen ontdoen van onze zintuiglijke voorstellingen en waarnemingen, zodat zij niet steeds ons bewustzijn bezet houden als veroveraars en overwinnaars. Want zodra smart zijn intrede doet in ons bewustzijn is het vertroebeld en bevangen, alsof het verkeert onder de suggestie en hypnose van een of andere sensatie.
In de regel weten we niet wat er met ons aan de hand is, doordat we altijd ons bewustzijn vereenzelvigen met wat we denken en dromen, met allerlei stemmingen en toestanden tussen hemel en aarde, totdat we de vrijheid weer verworven hebben in ons werkelijk tehuis, dat niet afhankelijk is van indringers, waarover we niets te zeggen hebben.

Met het zelf-zijn krijgen we immers het beschikkingsrecht over de functies van het brein en de verschillende gevoelszones in lichamelijke reacties. Wat blijft is een toestand van vervulling, lichtvervuldheid en stromende kracht waarin het levende Leven werkzaam is geworden.
Het oprollen van hemel en aarde betekent een bewust afscheid nemen van wat we het leven noemden en het niet was. We laten aarde en hemel los, man en vrouw, familie en kinderen en bezit in welke vorm ook. We verliezen een leven en het nieuwe, het onverliesbare treedt ervoor in de plaats.
'Wie niets begeert, niets heeft, niets weet, niets lieft, niets wil. Die heeft, die weet, begeert en lieft nog altijd veel'
Angelus Silesius

Het bewustzijn is een krachtveld geworden dat zich van het zelfpunt uitbreidt in licht en wilssubstantie. Het is als de electriciteit, die onnoemlijk alomtegenwoordig is en ieder lampje, groot of klein, met licht vervullen kan. Dan zullen alle dingen, die eerst in het duister waren, door het licht beschenen worden en gekend zijn. Als het menselijk bewustzijn van Gods wilssubstantie wordt vervuld - en hoe weinig is daartoe nodig - dan staan alle dingen van 's mensen werkelijkheid in dit wonderdadige licht waardoor ze met glans zijn omringd.
Dit is het licht van de goddelijke zelfkracht, die een mens tot bewoner van 'het koninkrijk' maakt, en die hem voor altijd deel doet hebben aan de grootste werkelijkheid. Dit ligt ten grondslag aan hemel en aarde, maar is zelf hemel en aarde niet. Het is het rijk van het Woord Gods, waarvan gezegd is: Hemel en Aarde zullen voorbijgaan, maar zijn woorden zullen niet voorbijgaan. Het stroomt over van een stille vreugde en levensblijheid. Hemel en aarde worden als een tapijt opgerold, terwijl de bewustzijnstoestand blijft wat hij is.


Barend van der Meer

De uitgesproken woorden

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN