geen dwang

Mediteren over de handelwijze van Jezus en die uiterlijk imiteren helpt niet. Het gaat er niet om Christus na te volgen; het gaat erom te worden wat Jezus was. Het gaat erom Christus te worden, gewaar te worden, te begrijpen wat er in je omgaat. Alle andere methoden die we gebruiken om onszelf te veranderen zou je kunnen vergelijken met het duwen van een auto.
Laten we veronderstellen dat je naar een stad ver weg moet. De auto begeeft het onderweg. Tja, jammer; de auto is stuk. We stropen de mouwen op en beginnen de auto te duwen. En we duwen en duwen en duwen en duwen, tot we bij de afgelegen stad aankomen. Oke, zeggen we, we hebben het gehaald. En dan duwen we de auto helemaal naar weer een stad! Jij zegt: We zijn er toch gekomen? Maar noem je dat leven?

Weet je wat jij nodig hebt? Je hebt een deskundige nodig, je hebt een monteur nodig die de klep omhoog doet en de bougies verwisselt. Draai de contactsleutel om en de auto rijdt. Je hebt de deskundige nodig - je hebt begrip, inzicht, gewaarzijn nodig. Je moet niet hoeven duwen. Je moet je niet hoeven inspannen. Daarom zijn mensen zo moe, zo mat. Jij en ik zijn getraind om ontevreden met onszelf te zijn. Daar komt psychologisch gezien het kwaad vandaan. We zijn altijd ontevreden, we oefenen altijd dwang uit. Ga door, lever meer inspanning, meer en meer inspanning. Maar altijd is er dat innerlijke conflict; er is heel weinig begrip.


Anthony de Mello

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN