afhankelijkheid

Bekijk je leven en zie hoe je de leegte met mensen hebt gevuld. Het gevolg is dat zij jou in hun greep hebben. Zie hoe ze je gedrag beheersen door hun goedkeuring en afkeuring. Ze hebben de macht je eenzaamheid te verzachten met hun gezelschap, je stemming te verhogen met hun complimenten, je tot wanhoop te brengen met hun kritiek en afwijzing.
Kijk eens naar jezelf, hoe je bijna elke minuut dat je wakker bent mensen gunstig probeert te stemmen en te behagen, of ze nu leven of overleden zijn. Je leeft volgens hun normen, conformeert je aan hun eisen, zoekt hun gezelschap, verlangt hun liefde, vreest hun spot, verlangt naar hun applaus, onderwerpt je gedwee aan het schuldgevoel dat ze je aanpraten; je bent als de dood om tegen de mode in te gaan in de wijze waarop je je kleedt of hoe je praat of handelt of denkt, zelfs.
En neem waar hoe je zelfs wanneer je de baas over hen bent, van hen afhankelijk en aan hen onderworpen bent.

Mensen zijn zozeer deel van je wezen geworden dat je je een leven dat niet door hen beïnvloed of beheerst wordt zelfs niet kunt voorstellen. Feitelijk hebben ze je ervan overtuigd dat je, zelfs als je je van hen zou losmaken, een eiland zou worden - eenzaam, kil, liefdeloos. Maar het is precies andersom. Hoe kun je van iemand houden voor wie je een slaaf bent? Hoe kun je van iemand houden voor wie je een slaaf bent? Hoe kun je van iemand houden zonder wie je niet kunt leven? Je kunt alleen verlangen, nodig hebben, afhankelijk zijn, vrezen en beheerst worden. Liefde is alleen te vinden in onbevreesdheid en vrijheid. Hoe bereik je deze vrijheid? Dmv een dubbele aanval op je afhankelijkheid en slavernij. Ten eerste, gewaarzijn. Het is vrijwel onmogelijk afhankelijk te zijn, een slaaf te zijn, wanneer je voortdurend de dwaasheid van je afhankelijkheid in het oog houdt.
Maar gewaarzijn is misschien niet genoeg voor iemand voor wie mensen de verslaving zijn. Je moet bezigheden ontwikkelen die je graag doet. Je moet werk vinden dat je niet doet vanwege het nut dat het heeft, maar om het werk zelf. Bedenk iets dat je in ieder geval graag doet, of men je daar nu om bemint en beloont of niet, of mensen ervan weten en je er dankbaar voor zijn of niet. Hoeveel bezigheden kun je opnoemen die je gewoon doet omdat ze je blij maken en je bezielen? Kom er achter welke het zijn, cultiveer ze, want ze zijn je paspoort naar vrijheid en liefde.


Anthony de Mello

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS