Liefde en gevoeligheid

Nu kun je eindelijk liefhebben. Tot nu toe was al wat je had een zekere goedhartigheid en welwillendheid, een sympathie en bezorgdheid voor anderen, die je ten onrechte voor liefde hield, maar die net zo weinig met liefde te maken heeft als een flakkerende kaarsvlam met het licht van de zon.
Wat is liefde? Het is een gevoeligheid voor elk deel van de werkelijkheid in en buiten je, samen met een onverdeelde respons op die werkelijkheid. Soms zul je die realiteit omarmen, soms zul je die aanvallen, soms zul je haar negeren, en een andere keer zul je haar de hoogste aandacht geven, maar altijd zul je reageren, niet vanuit behoefte, maar vanuit gevoeligheid.

En wat is gehechtheid? Een behoefte, een vastklampen dat je gevoeligheid afstompt, een drug die je waarneming overschaduwt. Daarom kan er geen liefde ontstaan zolang er ook maar de geringste gehechtheid aan iets of iemand bij jou aanwezig is. Want liefde is gevoeligheid, en als gevoeligheid ook maar in de geringste mate verzwakt is, werkt zij niet meer. Net zoals het slecht functioneren van één belangrijk onderdeel van een radar de ontvangst verstoort, en jouw respons verstoort op wat jij waarneemt.

Anthony de Mello

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS