lijden en heerlijkheid

Denk eens aan een paar pijnlijke gebeurtenissen in je leven. Voor hoeveel daarvan ben je vandaag de dag dankbaar omdat je daardoor bent veranderd en gegroeid? Dit is een eenvoudige levenswaarheid waar de meeste mensen nooit achter komen. Blije gebeurtenissen maken het leven verrukkelijk, maar ze leiden niet tot ontdekkingen over jezelf, tot groei en vrijheid. Dat privilege is voorbehouden aan de dingen, mensen en situaties die ons pijn bezorgen.
Elke pijnlijke gebeurtenis heeft het zaad van groei en bevrijding in zich. Keer in het licht van deze waarheid terug naar je leven nu en kijk eens naar de een of andere gebeurtenis waar je niet dankbaar voor bent, en zie of je het potentieel voor groei kunt ontwaren dat er in zit, waar je je niet van bewust was en daarom niet van hebt kunnen profiteren. Denk nu aan een recente gebeurtenis die je verdriet deed, die negatieve gevoelens in je veroorzaakte. Wie of wat die gevoelens ook deed ontstaan was je leraar, omdat die je heel veel over jezelf onthulde wat je waarschijnlijk niet wist. En hij, of het, nodigde en daagde je uit tot zelfinzicht, zelfontdekking en derhalve tot groei, leven en vrijheid.

Probeer het nu uit, stel vast wat het negatieve gevoel was dat dit voorval in je opwekte. Was het angst of onzekerheid, jaloezie, boosheid of schuldgevoel? Wat zegt die emotie over jou, je waarden, de manier waarop je naar de wereld en het leven kijkt, en bovenal hoe je geprogrammeerd en geconditioneerd bent? Als je erin slaagt hier achter te komen, zul je een illusie waar je je tot nu toe aan vast hebt gehouden laten varen, of je zult een vervormde waarneming veranderen of een foute overtuiging corrigeren of leren je van je pijn te distantiëren, omdat je beseft dat die werd veroorzaakt door hoe je geprogrammeerd was en niet door de werkelijkheid; en je zult er plotseling achter komen dat je heel dankbaar bent voor die negatieve gevoelens en die persoon of dat voorval dat ze veroorzaakt hebben.

Ga nu een stapje verder. Kijk naar alles wat je denkt, voelt, zegt en doet wat je niet goedkeurt in jezelf. Je negatieve emoties, je gebreken, je handicaps, je vergissingen, je gehechtheden en neurosen en complexen en ja, zelfs je zonden. Kun je ze allemaal zien als een noodzakelijk onderdeel van je ontwikkeling, omdat ze een belofte van groei en genade voor jezelf en anderen inhouden, die er nooit zou zijn geweest zonder deze aspecten van jezelf waar je zo'n hekel aan hebt? En als je anderen pijn en negatieve gevoelens hebt bezorgd, was je op dat moment niet een leraar voor hen, een instrument dat hun een aanzet tot zelfontdekking en groei gaf? Kun je doorgaan er zo naar te kijken tot je dit alles als een gelukkige fout ziet, een noodzakelijke zonder die jou en de wereld heel veel goeds brengt?
Als je dit kunt, zal je hart overstroomd worden door vrede, dankbaarheid, liefde en acceptatie van elk ding apart. En je hebt dan ontdekt waar mensen overal naar zoeken en wat ze nooit vinden. Namelijk de bron van sereniteit en vreugde die zich in elk mensenhart schuilhoudt.


Anthony de Mello

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS