direct contact

Veel mystici vertellen ons dat we, afgezien van de geest en het hart waarmee we gewoonlijk met God communiceren, allemaal begiftigd zijn met een mystieke geest en een mystiek hart. Een gave die het ons mogelijk maakt God direct te kennen, zijn wezen, al is het op een ondoorgrondelijke manier, te begrijpen en intuïtief aan te voelen, los van alle gedachten, ideeën en beelden.
Gewoonlijk is al ons contact met God indirect - door beelden en ideeën die niet anders kunnen dan zijn werkelijkheid vervormen. Om hem boven deze gedachten en beelden uit te bevatten is het voorrecht van deze gave die ik, in de loop van deze uitleg, het Hart zal noemen.

Bij de meeste mensen sluimert dit Hart en is niet ontwikkeld. Als het gewekt zou worden, zou het voortdurend de weg naar God zoeken en als je het de kans gaf, ons hele wezen Zijn richting op sturen. Maar hiertoe moet het ontwikkeld worden, de troep eromheen moet opgeruimd worden zodat het zich aangetrokken kan voelen door de Eeuwige Magneet.
De troep wordt gevormd door alle gedachten, woorden en beelden die we voortdurend tussen onszelf en God plaatsen wanneer we met hem communiceren. Woorden dienen soms als beletsel in plaats van dat ze communicatie en intimiteit bevorderen. Stilte - geen woorden en gedachten - kan soms de krachtigste vorm van communicatie en eenwording zijn wanneer de harten vol liefde zijn.

Anthony de Mello

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS