zien wat is

Overal ter wereld zijn mensen op zoek naar liefde, want iedereen is ervan overtuigd dat liefde alleen de wereld kan redden, dat liefde alleen het leven zinvol en de moeite waard kan maken. Maar hoe weinig mensen begrijpen wat liefde werkelijk is, en hoe ze in het mensenhart ontstaat. Liefde wordt heel vaak gelijkgesteld met goede gevoelens voor anderen, met goedwillendheid, geweldloosheid of dienstbaarheid. Maar dat is op zich geen liefde.
Liefde ontstaat uit gewaarzijn. Alleen in zoverre als je mensen ziet zoals ze hier en nu werkelijk zijn en niet zoals ze in je herinnering, je verlangen, je fantasie of projectie zijn, kun je echt van hen houden; anders zijn het niet de mensen die je bemint maar het idee dat je je van hen gevormd hebt, of personen als voorwerp van je verlangen, niet zoals ze intrensiek zijn.

Daarom is de eerste daad van liefde om dit mens of ding, deze werkelijkheid, te zien zoals hij of het echt is. En dit houdt de enorme discipline in dat je verlangens, je vooroordelen, je herinneringen, je projecties, je selectieve manier van kijken loslaat, een discipline zo groot, dat de meeste mensen zich eerder halsoverkop in goede werken en dienstbaarheid zouden storten dan zich onderwerpen aan het hete vuur van dit ascetisme. Wanneer je je ten doel stelt iemand te dienen en niet de moeite hebt genomen hem te zien, kom je dan tegemoet aan zijn behoefte of aan je eigen? Het eerste ingrediënt van liefde is dus de ander echt te zien.

Anthony de Mello

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN