Zelfkennis 1

Jezus zeide: Wie alles kent behalve zich zelf, mist alles.

Welk een onherroepelijkheid ligt er in het woord van Jezus. Als ge niet het zelf kent, mist ge alles.
Als de mens zich niet op weg begeeft naar het zelf, niet ernstig en oprecht, niet eerlijk en zonder verdere bijbedoelingen... hij is en wordt niet aangesloten op het ware verlichte leven en mist zodoende alles.
Wat willen de mensen? Niet zich zelf. Als zij zich zelf willen, zouden ze het niet beter willen weten. De hoogmoed in de mens is zo groot dat ze het altijd beter willen weten, beter dan zij zelf zijn. In welk een omhulling heeft de mens zich begeven dat hij niet meer zichzelf herkent. Met welke waden heeft hij zich overtogen. Hoe ingehuld leeft hij, met welke duisternis heeft hij zich omringd.

Het licht schijnt in de duisternis. Geen duisternis vermag het licht uit te blussen. Misschien willen de machten der duisternis dat. Alleen maar licht uitblussen, zodat overal op de wereld in de mensen duisternis zal heersen en zij toch maar niet tot bewustzijn komen van zichzelf. Is de macht der duisternis zo groot? Ik weet het niet. Ik weet alleen: het licht is onuitblusbaar. In de mens is binnen in hem een onuitblusbaar licht. Hij, de mens, is geboortig uit het licht. Het zelf in de mens is van substantieel licht, geestelijk licht. Dat kan een ieder ontdekken, indien hij het licht lief gaat krijgen. Men moet van het licht gaan houden. Dat doen de mensen ook. Zij vereren het onder vele gestalten en velerlei afgoden en zij weten niet wie zij aanbidden. Jezus zeide: gijlieden weet niet wie gij aanbidt, wij weten wie wij aanbidden. Hij zeide: ge zijt het licht der wereld.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=PGM5KTYP

Reacties

Walter zei…
Zelfkennis is eigenlijk een levenslang leerproces, je leert bij en moet daardoor weer verder leren over hoe je in elkaar steekt.
Hopelijk heb ik nu iets onzinnigs geschreven, want ik heb het stukje nog niet eens gelezen..Hihihihi!
gROETJES.
Kagib zei…
Ohooo hihihi

T is maar de intentie van leven die je hebt he, die vrijgekomen is. Lang niet iedereen heeft dit als fundament van hun leven het leven zien als n grootse ont-dekkingstocht durven zien voelen wat de tekens zijn die op je pad komen, luisteren naar je zelf naar je hart hoe het spreekt, wat het Licht in jou zegt jezelf laten doorlichten belichten inlichten. Gaat meestal veel aan vooraf.

Lieve warme groet Kagib

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS