ziele en wereldse gevoelens

Spiritualiteit betekent wakker zijn.
Al je illusies kwijtraken.
Spiritualiteit betekent dat je een goudmijn in jezelf hebt ontdekt. Het is de bedoeling van religie om je daar naar toe te leiden.
'Wat baat het mij, als ik de hele wereld win, maar schade lijd aan mijn ziel?'

Wat voel je als je naar een zonsondergang kijkt of als je je in harmonie voelt met de natuur? En vergelijk dat eens met hoe je je voelt als je gewaardeerd wordt, toegejuicht en geprezen. De eerste gevoelens zijn wat ik noem 'gevoelens van de ziel', de tweede 'wereldse gevoelens' .
Stel je voor dat je een wedstrijd hebt gewonnen, of gelijk hebt gekregen bij een ruzie, of dat je je doel hebt bereikt, dat je succes hebt. Wat voor gevoelens komen er dan bij je naar boven? Wereldse gevoelens. En vergelijk die dan met de gevoelens die je hebt als je bezig bent met iets wat je dolgraag doet, als je helemaal opgaat in een hobby, een boek aan het lezen bent of naar een film kijkt. Dat zijn gevoelens van de ziel.
Denk dan weer aan die keren dat je macht kon uitoefenen, de baas was, toen iedereen naar je opkeek, naar jou aan de top! Wat voor gevoelens kreeg je toen? Wereldse gevoelens. En vergelijk die dan met de vreugde die je voelt als je in het vertrouwelijk gezelschap bent van vrienden met wie je vertrouwelijk kunt zijn. Met vrienden die je waardeert, met wie je lacht en grapjes kunt maken zonder ze te claimen. Dat zijn gevoelens van het hart.

Wereldse gevoelens zijn niet natuurlijk.
Ze zijn overal ter wereld, door onze maatschappij bedacht om ons eronder te houden. Ze maken ons niet gelukkig, maar alleen maar opgewonden, leeg en angstig. Kijk maar naar je eigen leven. Is er ooit één dag waarop je niet, bewust of onbewust, afvraagt wat anderen van je zullen vinden? Wat ze zullen zeggen?
Wat je ook doet, anderen spelen voortdurend de baas over je; je danst naar hun pijpen. Kijk eens om je heen. Is er ook maar één iemand die geen last heeft van dergelijke gevoelens? Je ziet niet anders dan mensen die de slaaf zijn van wereldse gevoelens en die een leeg, zielloos leven lijden. Ze hebben de wereld gewonnen maar hun ziel verloren.


Anthony de Mello

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN