arm zijn 1

Jezus zeide: Zalig zijn de armen want hunner is het Koninkrijk der hemelen.


Bijna alle woorden die Jezus spreekt zijn gericht tot de innerlijke mens. Vele mensen houden niet van de innerlijke mens. Zij kunnen zijn armoede niet verdragen. De innerlijke mens is onthecht. Kenmerk van het onthecht zijn is armoede. De onthechte mens bezit niets. Wie zijn zijn broeders? Wie is zijn vader en zijn moeder? Wie zijn zusters? Natuurlijk houdt hij van allen en van zijn vrienden. Maar hij leeft in een liefde die vrij is van gebondenheden.
De innerlijke mens woont in het Koninkrijk. Er heerst geen tweedracht, geen verdeeldheid, geen leed. Het is een zonnig land van vreugde en het lachen. Met dit laatste is niet iets oppervlakkigs bedoeld en in het geheel niet iets egocentrisch. Het is het lachen van het doorbrekend licht. Het is het lachen zoals dit in een klein kind kan uitbreken als een weldaad voor degeen die het herkent. De vreugde van het innerlijke leven vol onuitsprekelijke vertroosting en onzegbare verrukking. Dit wordt aangeduid met het woord zaligheid.

Willen we het ons bewust worden dan moeten we een onthechtingszone doorschrijden. De mensen willen dat niet uit eigen beweging doen. Zij hebben geen vertrouwen en geen geloof in het bestaan van het Koninkrijk. Zij herkennen het niet en daarom blijven ze in zich zelf voor die onthechtingszone staan. Ze durven de innerlijke armoede niet tegemoet te gaan. Het kost hun teveel en dat hebben ze er niet voor over. Ja, het komt hun voor alsof het hun hun leven kost.
Er zijn mensen die geen geld durven uit te geven. Omdat hun dat geld kost. Zo durft men ook zijn gehechtheden niet los te laten, want dat kost leed. Gehechtheid aan geld en goederen, aan mensen en dingen verbergt veel leed en wie wil nu beginnen zich van dat leed te ontdoen? Men ontdoet zich niet gaarne van zijn geld maar ook niet van de gebondenheid en het lijden. Want dat kost geld, gebondenheid en leed. Wie wil dat betalen voor iets waarvan hij beweert het niet te kennen en er niet in te geloven? Wie zal zijn leven geven voor een leven dat juist dan en alleen maar dan te voorschijn treedt als hij alles heeft gegeven. Toch zal ieder mens het wel op een of andere wijze in zich hebben ontmoet ook al wist hij het niet direct thuis te brengen en kwam het hem zelfs vreemd voor.


Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=O2GKT24N

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN