familie 2

Maar het licht dat met de mens in de wereld komt voorziet hem wel van spraak en bewustzijn maar is in de regel niet sterk genoeg de duisternis te overwinnen. In de bewustwording werkt het licht van de geest, maar het bewustzijn is nog niet zo vrij dat het licht kan schijnen als op een kandelaar.

In de mensheid is van oudsher een heroïsche strijd gestreden tegen de overheersing van machtslustige ouders over hun kinderen. Deze strijd culmineerde in vele mythen in de vader- en moedermoord. De zin ervan was: het verslaan van de bindende macht die voortkwam uit het ouderlijk gezag, een gezag dat in vele gevallen ook geprojecteerd werd op de vader en moedergoden. Hieraan is ook verwant de overwinning der mysterieuze moeders in de macht van het matriarchaat. De held immers zoekt geen veiligheid maar overwinning en het geloof in zijn goddelijke taak stelde hem daartoe in staat.

Natuurlijk is het een verborgen negatieve en duistere zijde in de verhouding van kind tot ouders en het past in de regel niet er op die wijze over te spreken. Het is echter een smartelijke strijd. Het gaat van 's harten bloede. Maar de ouders kunnen niet steeds in de kinderen blijven steken en deze behoren eveneens aan hun kinderschoenen te ontwassen.
Nog moeilijker wordt het wanneer een mens zijn innerlijkheid ontdekt, de innerlijke geestelijke mens. Als deze opstanding in hem geschiedt wordt hij zelf in de eerste plaats niet ontzien en zeker niet in de banden van het bloed. Dit is een smartelijk en ogenschijnlijk zelfs een onmenselijk proces, een groei die tegelijk een rijper worden in zich houdt besloten.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=XRPC8G3N

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN