familie 1

Jezus zeide: Wie niet zal haten zijn vader en zijn moeder, zal niet discipel voor mij kunnen zijn; en wie niet zal haten zijn broers en zijn zusters en niet zijn kruis opneemt als ik, zal mijns niet waardig zijn.

Het is wel van een opvallende tegenstrijdigheid. In de tien geboden heet het: 'Eer uw vader en uw moeder opdat uw dagen verlengd worden in het land dat de Heer u geven zal'. En hier is sprake van het haten van zijn hele familie. Toch kan het niet waar zijn dat Jezus in deze verhouding de haat gepredikt zou hebben. En het is ook niet zo, hoewel het er staat.
Etymologisch heeft haat ongetwijfeld de betekenis van vervolgen, wrok, tot toorn prikkelen en verontwaardiging en tenslotte van smart, toorn en leed. Maar zijn ouders eren sluit niet uit dat er banden overwonnen en losgemaakt moeten worden wanneer er sprake zal zijn van groei, ontwikkeling en toename van bewustzijn.

Deze losmaking der banden van het ouderwordende kind is in de geschiedenis der mensheid een belangrijke factor in de geboorte en groei van het zelfstandig bewustzijn. Het is een tragische weg die de mens aflegt in zijn strijd de geest te bevrijden uit de gevangenis der materie. Wat de mens naar zijn wezen is en hier door bemiddeling van de ouders in een aards lichaam wordt geboren is veel meer, ja zeer verheven boven alles wat ouders als zodanig kunnen schenken, hoezeer zij ook het welzijn der kinderen voorstaan en hoeveel offers zij zich daarvoor ook getroosten. Niettemin, de liefde der ouders voor de kinderen komt voort uit hetzelfde beginsel van geestelijk leven dat is in een ieder mens 'komende in de wereld'.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=D19Z6AG7

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN