arm zijn 3

Dat innerlijke leven kent geen bezit aan aardse goederen ook al liggen die onmetelijk rondom opgestapeld. Het kan zich daarover niet verheugen. Het is eigenlijk eenzijdig indien in verband hiermede alleen maar over armoede gesproken zou worden. Want wat is er rijker en onuitputtelijker dan de werkzaamheid van de geest in het innerlijk leven. Er is immers geen grotere rijkdom en betekent rijk zijn niet die toestand van weinig of in het geheel niets nodig te hebben? In het dagelijks leven hebben we altijd heel veel nodig, rusteloos en zeer ingewikkeld in allerlei verhoudingen. Indien we daardoor opgeslorpt worden, leven we in een maalstroom die dreigend en zeer suggestief is zodat het, indien we erin verloren geraken, heel moeilijk is zich uit de hypnose ervan te bevrijden. Tot het ene ogenblik van inzicht aanbreekt en we inzien en beleven dat zulk leven geen werkelijke bevrediging schenkt. Dwz vele mensen zijn tevreden (zeggen ze) als ze op regelmatige tijden hun voedsel en hun bed nuttigen. Ja, in dat geval willen ze zich ook nog wel onledig houden met geestelijke aangelegenheden.

Maar de armoede! Met haar zelfstandigheid en onafhankelijkheid! Het geschenk der armoede is een bijzondere vrijheid die zich in dienst stelt van het innerlijke leven, dat gezocht wordt, van het Koninkrijk, dat gewild wordt. Want het innerlijke leven behoeft voor zich een grote vrijheid, vrijheid tot eigen leven om de weg te bestijgen die ons uit het spinsel wegvoert van angsten en zorgen om alles wat we ons bezit of eigendom wanen.
Het lichamelijk leven kan zich verheugen in een maaltijd, in een bepaalde omgeving of in een reis. Het kan deel hebben aan genietingen onder zekere voorwaarden. Maar de innerlijke mens kent deze voorwaarden niet. Hij wordt doorstroomd van innerlijkheid, dat is de kracht en de heerlijkheid uit het Koninkrijk. Het is onbeperkt in zijn ruimte, die zich nooit laat meten en het wordt overvloeid door licht.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=Y4KZF6OQ

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN