het Eeuwige afsluiting

Want het is alleen die werkzame oer-kracht in ons zelve die ons verhindert te vervallen tot een koude en kille verstarring en daardoor tot dat wat we dood noemen. Zij is het immers die alle verstarring overwint, ook de innerlijke van de dood. In de wereld der verschijningen verdringt zich de Al-ene in oneindige verscheidenheid in uit elkander strevende krachten terwijl zij in diepste wezen in het Al-Ik, waarmede uw werkelijke Ik mee in overeenstemming werkt, verenigd zijn. Daarom zou de mens streven naar de vereniging van al zijn krachten, ook de ogenschijnlijk aan hem vijandige en aldus de wereld in zich overwinnen. Dan krijgt het: hebt uw naaste lief als u zelve, een zeer bijzondere reële waarde.

Het is zonder twijfel een weergaloze opgave. Want welke diensten in lijfeigenschap verricht de mens? Hij is in vele gevallen zo zeer verslaafd aan zijn lichaam, dat hij voor de minste dringende eis ervan bezwijkt. De materie regeert hem, zijn lichaam kwelt hem, hij gelooft in de dood, het liefst de eeuwige dood en verstarring. Hij weet niet meer welk een omkeringsproces in hem plaats kan vinden en hij wil het zelfs niet.
Daarom is het nodig dat we het lichaam tot onze vriend maken en niet tot onze heer en meester. Ook als we moeizame diensten te verrichten hebben zullen de krachten die ons daartoe willen dwingen ons meer en meer gehoorzamen omdat we weten dat het krachten zijn die in wezen tot het Al-ene behoren. Daarom zouden we indien iemand ons een mijl dwingt twee mijlen met hem gaan, omdat hij zich daardoor aan ons heeft te onderwerpen en wij zijn werkelijke medewerking verkrijgen en van dwang geen sprake meer zal zijn. Want niets is opgewassen tegen de aldoordringende, al-overwinnende godskracht van de Levende die binnen in ons is. In werkelijkheid is er niets en niets dat de mens bindt en hem weerhouden kan deze innerlijke weg te gaan, in welke omstandigheid en moeilijkheid hij ook verkeert en wat hij ook denkt en vreest wat zijn toekomst is. Verleden noch toekomst zal hem op deze weg naar de grote kracht en het levende leven weerhouden en alles en allen zal mee gaan werken om hem die van goeden wille is tot de overwinning te voeren. Ieder ogenblik is tot beschikking van die mens die toch eigenlijk niet anders wil dan tot zijn eigen voleindiging geleid te worden.

In Job vinden wij de uitspraken dat God de mensen trekt door Zijn kracht, dat Hij geweldig is in de kracht des harten en in die kracht een ieder mens verhoogt.


Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=KB56PL7N

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS